Razboiul din Irak se transforma intr-un conflict murdar si brutal al apei

După capturarea unui baraj major, de catre militanții Statului Islamic, oficialii din Irak se tem că actualul conflict va deveni un război brutal al apei, cu consecințe grave pentru civili.

După Ramadi, capitala provinciei Anbar a căzut si ea, pe 17 mai, conform rapoartelor, la inceputul acestei saptamani, fiind confiscat și închis inca un baraj din oraș, fiind taiata alimentarea cu apa a orașelor pro-guvernamentale și amenințand cu o noua criză umanitară.

Grupul terorist al autoproclamatului Stat Islamic duce un “război murdar al apei”, a spus Sabah Karhout, șeful consiliului provincial din Anbar, cea mai mare provincie a Irakului, citat de Sputnik.

Închiderea barajului conferă si un alt avantaj tactic: s-a redus nivelul Eufratului, care constituia o barieră între militanții Statului Islamic și fortele pro-guvernamentale din sud. Acum, cu un nivel scazut al apei, va fi mai usoara trecerea acestora si atacarea fortelor irakiene, in incercarea de preluare a Ramadi-ului. Data fiind vulnerabilitatea sporita, forțele de securitate ar trebui, de acum, să fie redistribuite pe malurile Eufratului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.