publicat în: Arhivă

Patriarhia Ierusalimului revendica biserica Basia-Selomi din nordul Israelului

In aceste zile, Patriarhul Teofil al Ierusalimului, însoțit de secretarul general, Arhiepiscopul Aristarchos de Constantina, de Arhimandritul Ieronim, egumen de Fhes, și egumenul Mănăstirii Schimbării la Fata de pe Muntele Tabor, Ilarion, au vizitat orașul israelian Șelomi, care se află pe sit-ul cetatii vechi Basia, existenta pana in 1948.

Comunitatea grec-ortodoxă de limba araba, care locuita in Basia, a părăsit cetatea, în timpul evenimentelor care au dus la fondarea Statului Israel, în 1948.

Biserica, avand hramul Sfantului Gheorghe, atestă prezenta vechii comunitati, dar in prezent este si o dovada a distrugerii si abandonarii sale, dupa cum apreciaza un raport pus la dispozitie de Secretariatul General al Patriarhiei Ierusalimului.

In baza unui acord – în conformitate cu Legea privind Serviciul de Arheologie din Israel – semnat între Patriarhie și Primăria Șelomi, Patriarhul l-a vizitat, in aceste zile, pe primarul Gubi Naaman, pentru a discuta despre restaurarea și conservarea bisericii.

În timpul acestei vizite, au fost discutate principiile pe care se bazează acordul. Acordul prevede restaurarea bisericii ca monument cultural, aceasta contribuind la eliminarea fanatismului și a incidentelor de violență religioasă, la o coexistență pașnică între evrei, creștini și musulmani – mai arata raportul Patriarhiei.