Schisma in Biserica Ortodoxa a Bulgariei: fuziune totala

Rapoartele primite din Sofia indică faptul că Sinodul Alternativ separatist al Bisericii Ortodoxe Bulgare a ajuns la comuniune deplina cu Biserica Ortodoxă Bulgară. A fost un proces lung… (foto: Patriarhul Neofit al Bulgariei)

Recent, Serviciul Religios de Stiri al Ucrainei – facand referire la situatia din tara sfasiata de razboi si la gasirea unor solutii prin care sa se ajunga la reunificarea celor trei Biserici ortodoxe ucrainene, care functioneaza in mod separat in prezent – a raportat, ca model, faptul ca “Patriarhia Ecumenică a fost un agent de reunificare a Bisericii Ortodoxe Bulgare. Deși au existat, de asemenea, două ramuri, foarte agresive una împotriva celeilalte”. Declaratia apartine lui Alexandru Sagan.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a jucat un rol important în reuniune. Guvernul Bulgar a avut, de asemenea, rolul sau în acest proces. De fapt, uniunea a avut loc cu câțiva ani în urmă, dar au existat mai multi episcopi din Sinodul alternativ care au rămas departe. Episcopii separatisti nu au revenit in Biserica Ortodoxa Bulgara, toti, in acelasi moment, ci unul câte unul s-au realipit Patriarhiei Bulgare. Procedura s-a incheiat abia in prezent, desi uniunea s-a realizat, la nivel oficial, cu mult mai devreme.

Reamintim ca, in 1992, Sindoul Alternativ anunta ca alegerea din 1971, a Patriarhului precedent (Maxim) a fost ilegală și că episcopii vor să părăsească cercul său (caderea regimului comunist in Bulgaria a avut loc in 1989, așa incat episcopii au pretins ca vor sa stearga orice urma de Comunism).

În 1996, episcopii separatisti si-au ales propriul lor patriarh independent.

În 1999, Patriarhul separatist a murit.

În 2010 Mitropolitul Inochentie, șef al Sinodului Alternativ, a cerut vindecarea diviziunii între Biserici.

În ultimii ani (2010- 2015) a avut loc uniunea completă a Sinodului Alternativ cu Biserica Ortodoxă Bulgară (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.