STIRI | Tezaur imens de monede de aur, descoperit in Cezareea, pe fundul marii

Autoritatea Israeliana a Antichităților (IAA) a anuntat ca un tezaur masiv de monede a fost recuperat din apele din largul orașului-port maritim antic Cezareea, din Israel.

Tezaurul, de aproape 2.000 de monede de aur, a fost descoperit de către un grup de scafandri, care a raportat imediat descoperirea lor, unității de arheologie marina a IAA.

Majoritatea monedelor din aur, care au fost bătute în Egipt și Africa de Nord, dateaza din perioada califilor din Fatimid, Al-Hakim (996-1021 dupa Hristos) și Al-Zahir (1021-1036 dupa Hristos). Conducătorii Dinastiei Fatimid au domnit peste Egipt, Africa de Nord, Levant și Sicilia, între secolele X si XII.

Într-un comunicat de presă al IAA, Kobi Sharvit, director al Unității de Arheologie Maritima, a comentat cu privire la semnificația istorică a tezaurului și la teoriile prezenței acestuia în portul Cezareea:

“Descoperirea unui astfel de tezaur imens de monede, care avea o valoare economică extraordinară în antichitate, indică mai multe posibilități în ceea ce privește prezența sa pe fundul mării. Probabil este vorba despre naufragiul unei barci a trezoreriei oficiale, care se indrepta catre guvernul central din Egipt, cu taxele colectate. Este posibil ca aceasta comoara de monede sa fi fost destinata platirii salariilor garnizoanei militare Fatimid, care era staționata în Cezarea și proteja orașul. O altă teorie, este aceea că comoara continea bani aparținând unei mari nave comerciale, care facea tranzacții cu orașele de coastă și portul de la Marea Mediterană, si care s-ar fi scufundat aici”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.