Patriarhul Chiril al Rusiei si Patriarhul Antiohiei Ioan X: Discutiile din cadrul intalnirii

Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril s-a întâlnit cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Antiohiene, Ioan X.

Ieri, la Resedinta Patriarhală și Sinodală din Manastirea Danilov, din Moscova, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kirill, s-a întâlnit cu Patriarhul Antiohiei și al Întregului Rasarit, Ioan al X-lea.

Patriarhul Kirill a adresat cuvinte de bun venit, distinsului oaspete. Subliniind că istoria relațiilor dintre cele două Biserici dateaza din timpuri stravechi, Sanctitatea Sa a mărturisit ca Biserica Ortodoxa Rusa ii cinsteste pe sfinții care aparțin acestei vechi Biserici, amintind de: Sfantul Ignatie al Antiohiei, Sfantul Ioan Damaschin, Sfantul Ioan Gură de Aur.

“Ne vom aminti mereu, cu recunoștință, rolul Bisericii Antiohiei în aprobarea Patriarhiei Moscovei, în cadrul Sinoadelor anilor 1590-1593 și, desigur, rolul deosebit al Preafericitului Ioachim V, Patriarhul Antiohiei, în acesta importanta etapa a Bisericii noastre” – a continuat Patriarhul Kirill.

“În ciuda faptului că distanța, mai ales în cele mai vechi timpuri, între Moscova și Antiohia, era suficient de lungă, in istoria sa, Capitala Moscova, a fost vizitata de opt ​​patriarhi ai Antiohiei”.

“Anul trecut, am discutat foarte mult despre necazurile de astăzi și suferințele poporului Vostru și al Bisericii Voastre. Din păcate, în acest timp, puțin s-a schimbat în bine. Și știm că, până în prezent, Biserica Voastra sufera martiraj, apărand credința sa și dreptul de a trăi în țara sa istorică”.

“Pentru ea, este foarte importanta vocea Voastra, si rugăciunea Voastra” – a spus Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, “pentru că ceea ce se întâmplă în Biserica Antiohiei, are o influență mare și influențeaza chiar viitorul existenței Bisericii Ortodoxe din Orientul Mijlociu. Acest lucru înseamnă că, ceea ce faceti este direct legat de Biserica Ortodoxă, in unitate și prosperitate. De aceea, persoana Voastra a fost aleasa si laureata a Fundației Internaționale pentru Unitatea Creștină a Natiunilor Ortodoxe” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În răspunsul său, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea a mărturisit cât de important este ajutorul Bisericii Ruse pentru oamenii din Siria, Liban și Irak, sprijinul pentru prezența creștină în această țară. El a vorbit despre călătoriile sale în timpul confruntărilor militare din Alep și Homs, despre distrugerile văzute, și despre situația dificilă a locuitorilor din acele locuri.

“În ciuda tuturor dificultăților, crestinii nostri și, în special, ortodocșii care trăiesc acolo, se luptă să ramana acasă”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, el a mai amintit că nu există încă nicio stire noua despre soarta mitropolitilor răpiți în aprilie 2013: Mitropolitulul Pavel de Alep și Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Siriene Mar Gregorios Ioan Ibrahim (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Preafericitul Părinte Patriarh al Antiohiei, Ioan X, a mulțumit Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ruse, pentru susținerea creștinilor din Orientul Mijlociu, și i-a cerut acestuia sa se roage pentru incetarea suferinței oamenilor din Siria, Liban, Irak, Palestina, Egipt.

“La rândul nostru, ne rugăm, de asemenea, pentru pace în lume și nu uitam cu ce se confrunta Biserica Rusă, în prezent, în Ucraina” – a spus Preafericirea Sa, exprimându-și speranța unei rezolvari rapide a crizei și revenirii păcii în țara ucraineana aflata in suferință.

Patriarhul Kirill a mai spus, la randul sau: “Pentru noi toți, comportamentul așa-numitilor reprezentanți ai “Statul Islamic” reprezinta o provocare absolut monstruoasa, nu doar prin uciderea brutala a creștinilor și necreștinilor, nu doar prin proclamarea unor idei politice radicale, inacceptabile pentru oricine nu aparține grupului lor, dar, de asemenea, prin crearea unui haos inconștient în Orientul Mijlociu și demonizarea imaginii Islamului în ochii lumii”.

Biserica Rusă continuă să furnizeze asistență umanitară victimelor, ca urmare a conflictului din Orientul Mijlociu, în special în Siria, a declarat Sanctitatea Sa, amintind: “Suntem în strânsă colaborare cu Societatea Imperiala Rusa Palestiniana”.

Sanctitatea Sa a mai facut referire la soarta Mănăstirii Sfânta Tecla din Maaloula (Siria); în decembrie 2013, manastirea a fost atacata de insurgenți, călugărițe sale au fost răpite, dar ulterior maicile au fost eliberate (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Sanctitatea Sa si-a exprimat speranța că, prin harul lui Dumnezeu, în viitor, mănăstirea va fi restaurata, și că “comunitatea monahală isi va continua lucrarea sa”.

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Ioan X și-a exprimat recunoștința față de poporul rus și guvernul țării, personal fata de Patriarhul Kirill și intreaga Biserica Ortodoxa Rusă, pentru ajutorul și sprijinul oferite Bisericii Ortodoxe Antiohiene și poporului sirian.

Preafericirea Sa a spus că a apreciat, personal, poziția clară a Bisericii Ortodoxe Ruse în conflictul din regiunea Orientului Mijlociu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.