STIRI | Betleemul sarbatoreste astazi Craciunul. Biserica Nasterii Domnului-

Sarbatoarea Craciunului a început în Betleem, cu sute de creștini ortodocși, pelerini și clerici defiland în Piața Nașterii Domnului, pentru a-i primi pe patriarhi și episcopi.

Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Teofil III, a ajuns ieri in Piata Ieslei, marcând începutul festivităților Ajunului Crăciunului, conform calendarului vechi iulian.

Teofil al III-lea a fost salutat de către preoții ortodocși și enoriașii din Betleem, Beit Jala și Beit Sahour, la Mormântul Rachel, cunoscut si sub numele de Moscheea Bilal bin Rabah, înainte de a strabate drumul spre Piata Ieslei, unde a fost intampinat de guvernator Betleemului, Jebrin al-Bakri, Ministrul Turismului, Rula Ma’aya, primarul Betleemului, Vera Baboun, și Consilierul prezidențial pentru Afaceri Creștine, Ziad Bandak.

Patriarhul a fost, de asemenea, salutat la sosirea lui, de sute de localnici ortodocși și de pelerinii care asteptau in Piața Ieslei, înainte de intrarea solemnă în Biserica Nașterii.

Convoiul patriarhal a pornit din Ierusalim și a făcut o oprire la Manastirea Sfantul Ilie, înainte de a intra in Betleem printr-o poarta masiva de metal care desparte orașele înfrățite Betleem și Ierusalim.

Comentand vizavi de atmosfera de sărbătoare, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Grec-Ortodoxe, Parintele Issa Musleh, a spus: “In ciuda asediului și izolarii, Betleemul este inundat de festivități și bucurie, de Crăciun”.

“Poate ca aceste festivități de Crăciun vor insemna un motiv de răspândire a bucuriei în rândul copiilor noștri, care traiesc in condiții dure, ca urmare a ocupației israeliene”, mai spera acesta.

Președintele Mahmoud Abbas și un reprezentant al Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei au sosit aseara la Betleem, pentru a participa la Sfanta Liturghie din timpul noptii, oficiata de Patriarhul Teofil al III-lea.

Bisericile Asiriana, Coptă, Etiopiana sărbătoresc si ele Crăciunul pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian.

Patriarhiii și episcopii asirieni, copti și din Biserica Etiopiana au ajuns, prin urmare, si ei, in Piața Ieslei, pentru celebrarea Crăciunului.

Arhiepiscopul Ortodox Sirian Mar Swerios Malki Murad a ajuns în piață, la aproximativ 8:00 AM, și a transmis un mesaj de pace și de iubire, indreptandu-se spre Biserica Nașterii Domnului.

“Vreau sa transmit un mesaj de pace, de dragoste și libertate Palestinei, careia ii doresc un trai bun și stabilitate. Ne rugăm pentru securitate, stabilitate și incetarea războiului, aici, în Țara Sfântă, precum și in Irak și Siria”, a adăugat Murad.

Ulterior, mulțimi de credincioși l-au intampinat pe Arhiepiscopul copt ortodox Anba Avraam, ajuns si el in Piata Ieslei. “Pacea sa invinga în patria noastră iubită, Palestina, iar poporul palestinian sa isi castige pe deplin drepturile sale și sa infiinteze Statul Palestinian independent, cu Ierusalimul de Est drept capitală”, a spus Abraham.

Biserica Nașterii Domnului este administrata de trei Biserici: Biserica Romano-Catolică, Biserica Grec-Ortodoxă și Biserica Armeană.

Crăciunul mai este, de asemenea, celebrat de creștinii ortodocși din Rusia, Serbia, Georgia, Ucraina și Siria, tot pe 7 ianuarie.

În așteptarea Ajunului Crăciunului, poliția s-a aflat în stare de alertă maximă și a desfășurat forte în jurul orașului, pe principalele străzi și la principalele intersecții, pentru a asigura securitatea. Palestinienii paramedici ai Semilunii Roșii și voluntarii au fost si ei aproape, pentru a interveni in situații de urgență.

Biserica Ortodoxă Armeană va sărbători Crăciunul pe 19 ianuarie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.