O noua teorie: Muntele Templului, distrus de – un cutremur

Arheologul Shimon Gibson consideră ca ramasitele de langa Zidul de Vest nu sunt urmare a actiunii romanilor, ci a unui cutremur. Arheologul consideră ca un cutremur din secolul IV dupa Hristos, si nicidecum romanii, ar fi cauzat prabusirea Zidului.

Din cate se stie, de-a lungul partii de sud a Zidului de Vest, în Gradina Arheologica a Ierusalimului și Centrul Davidson, se afla o gramada de pietre gigantice. Pietrele au fost descoperite în timpul săpăturilor conduse de profesorul Benjamin Mazar, în anii 1970. Se credea că aceste pietre ar fi fost răsturnate din partea de sus a Zidului de Vest – ridicat odata cu restaurarea inceputa in vremea lui Irod, a Muntelui Templului, în anul 19 înaintea erei noastre – când romanii ar fi distrus Templul, în anul 70 era noastra, la sfârșitul primei Revolte evreiesti. Cu toate acestea, arheologul, conform publicatiei Haaretz, consideră ca molozul nu a fost cauzat de romani, ci de un cutremur care a lovit Ierusalimul și regiunile din apropiere, în anul 363 dupa Hristos.

Shimon Gibson, senior asociat la Institutul Albright și codirector al săpăturilor din Muntele Sionului, a prezentat recent cercetarile sale privind ramasitele Zidului de Vest, la Universitatea Bar Ilan. Gibson a comparat natura pietrelor răsturnate, printre care se afla si pietre ale stalpilor, cu cele ale stalpilor Bisericii Sfântului Mormânt, ai Bisericii Mormântului Patriarhilor și ai Bisericii din Mamre, de lângă Hebron. El sustine ca cei care au construit aceste structuri bizantine au imitat ceea ce au văzut la Muntele Templului, in 325 dupa Hristos, într-un efort de a demonstra ca Creștinismul a urmat Iudaismului. Cum ar fi putut, altfel, constructorii secolului al IV-lea, sa fie capabili să copieze aceste pietre ale Muntelui Templului, explica Gibson, daca ele nu s-ar mai fi aflat in picioare la acea vreme?

“Jumătate din Ierusalim a fost distrus în timpul acestei cutremur”, a spus Gibson, pentru Haaretz. “Sugerez că zidurile Muntelui Templului s-au prabusit în acel timp. Modul in care sunt dispuse aceste pietre, sugereaza mult mai clar ca un cutremur a dus la distrugere, si nu omul. Sustin ca resturile provin din distrugerea cauzata in anul 363 era noastra”.

Profesorul Ronny Reich, care este co-director al săpăturilor din sudul Muntelui Templului, alaturi de profesorul Yaakov Billig, din anii 1990, nu este, insa, convins de teoria lui Gibson. Reich aminteste descoperirea unor monede, dintre care cele mai recente datează din anul 69 era noastra (chiar inainte de varianta distrugerii romane), într-un strat de sub dărâmături, infirmand astfel teoria lui Gibson, că zidul s-ar mai fi aflat in picioare inca 300 de ani de la prima revoltă evreiască. “Daca Gibson are dreptate, cum de, in ceilalti 290 de ani, nici-o alta moneda nu a mai ajuns sub mormanul de pietre? Ce s-a întâmplat între 70 și 363?”, a declarat Reich, tot pentru Haaretz.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.