Charlie Hebdo | Franta in stare de soc, in fata terorismului islamist

Un atac recent a vizat săptămânalul satiric frantuzesc “Charlie Hebdo”. Trei oameni inarmati si mascati – potrivit Ministerului de Interne – au navalit în sediul ziarului, ieri dimineață, deschizand focul, cu puști de asalt Kalașnikov. Cel puțin 12 persoane au fost ucise, inclusiv doi ofițeri de poliție, în timp ce alte patru persoane sunt în stare gravă, potrivit ultimului raport al biroului procuraturii din capitala franceză.

Potrivit unor martori, atacatorii au reușit să fugă după atac, luand cu forta un autovehicul. În timpul atacului, cei doi bărbați strigau: “Allah u Akbar”, sau “Allah este mare”, potrivit unui videoclip filmat de jurnalistul Martin Boudot, difuzat de Televiziunea Frantei. Un martor a raportat, de asemenea, ca i-a auzit pe doi dintre atactori strigand “ne-am răzbunat profetul”, referindu-se la protestele unei parti a lumii islamice, formulate în urma publicării de benzi desenate satirice la adresa lui Mahomed.

Redactorul-șef și caricaturistul Charb (Stephane Charbonnier) și unul dintre cei mai importanti caricaturiști ai ziarului, Cabu, au fost uciși în atacul de la Charlie Hebdo, potrivit rapoartelor inițiale.

“A fost un atac terorist, fara nicio îndoială. Franța este în stare de șoc”, a declarat Președintele francez Francois Hollande, când a ajuns la locul atacului mortal. “Mai multe atacuri au fost dejucate, în ultimele câteva săptămâni”, a adăugat el.

Puncte de control au fost înființate in Paris, iar guvernul a decis să instituie imediat alerta de terorism la cel mai înalt nivel, în intreaga regiune Ile-de-France, a Parisului.

Ofiteri de politie au fost amplasati în fața școlilor, clădirilor publice și sediilor de ziare.

Săptămânalul, deja vizat de fundamentaliștii islamici, pentru benzile desenate reprezentandu-l pe Mahomed, a publicat ieri, pe prima pagina, o caricatură despre scriitorul Michel Houellebecq, aflat în centrul unei controverse legate de cartea sa, aparuta in aceeasi zi, care prezinta o povestire despre venirea la putere, în Franța, a unui Președinte islamist.

Cu o oră înainte de atac, contul de Twitter al ziarului publicase o caricatura cu liderul ISIS, Abu Bakr al Baghdadi, care facea urari pentru noul an, conform agentiei Ansa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.