STIRI Cipru | Moscova, interesata de o baza militara pe insula

Intenția oficialitatilor Moscovei de a ajunge la un acord cu Cipru, pentru o bază militară pe insula, a fost exprimată in aceasta săptămâna, prin intermediul Ambasadorului Rusiei în Nicosia, Stanislav Osadchiy (foto), potrivit presei locale.

Reluarea acestei probleme apare la doar o lună înainte ca Președintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, sa viziteze Moscova – vizita programată pentru sfârșitul lunii februarie, conform Greek Reporter.

Reprezentantul diplomatic rus la Nicosia a spus că urmărește îndeaproape evoluțiile, în ce privește problema Ciprului și cea a resurselor de gaze naturale ale insulei.

Miercuri, Parlamentul European a emis un proiect de rezoluție, destinat Ankarei, prin care se subliniaza ca Republica Cipru are “dreptul legitim de a încheia acorduri bilaterale privind zona sa economice exclusiva”, în acelasi timp facand apel la Turcia sa respecte drepturile suverane legale ale statelor membre, privind exploatarea resurselor naturale. Mai mult decât atât, la punctul 33, se reafirmă sprijinul ferm pentru reunificarea Ciprului, pe baza unei soluții corecte, complete și viabile pentru ambele comunități, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU, mai informeaza Greek Reporter. În cele din urmă, proiectul de rezoluție invită Turcia să sprijine în mod activ negocierile pentru reunificarea insulei.

Ciprul, care este parte a Uniunii Europene, din 2004, a fost violent divizat in 1974, după o invazie turcească brutala și ocuparea ulterioara a terenurilor sale nordice – 37% din teritoriul său. La rândul ei, Turcia a negat în mod repetat recunoasterea Republicii Cipru, în ciuda numeroaselor apeluri către instituțiile internaționale și Uniunea Europeană, la care își propune să adere. În același timp, negocierile numeroase, sprijinite de Natiunile Unite, pentru a reuni insula sub un guvern federal, au eșuat.

În octombrie 2014, Președintele cipriot Anastasiades a suspendat participarea sa la negocierile de pace, în urma efectuarii de catre Turcia, de cercetari privind hidrocarburile, în zona economică exclusivă a Ciprului, prin intermediul navei seismice “Barbaros”, escortata de mai multe nave ale Marinei Militare Turcești (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.