Din discutiile mesei rotunde ‘Mostenirea Sfintei Rusii si provocarile lumii moderne’

In urma cu o zi, la Moscova, a avut loc o masă rotundă pe tema “Moștenirea Sfintei Rusii și provocările lumii moderne”, in Duma de Stat a Adunării Federale Ruse a Federației Ruse.

Conferința a fost coprezidata de Mitropolitul Ilarion, presedinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, și de Alexei Pushkov, președinte al Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale.

Dupa adresarea de deschidere a Dl. Pushkov, Mitropolitul Ilarion a prezentat un raport, în care a subliniat: “În vremuri grele, este necesar nu doar sa ne exercitam puterea și voința, ci, metaforic vorbind, sa mai verificam si harta, pentru a ști dacă ne mai îndreptam in direcția cea buna și dacă nu am scapat din vedere, cumva, steaua călăuzitoare a dezvoltării istorice”.

“Valorile Sfintei Rusii sunt revelate în etica ortodoxa și în dragostea de bine, în atitudinea de a lucra la virtuti, în ajutorul reciproc și in sacrificiu, în structura unei vieți în care spiritualul se afla deasupra materialului, iar perfecțiunea și transfigurarea sufleteasca devin scopul vieții, dincolo de consum”.

Mitropolitul Ilarion a adăugat că “idealul Sfintei Rusii nu ar trebui sa fie perceput ca ceva învechit și uitat, ci ar trebui să devină principiul de bază al vieții în societate și al clădirii de relații cu alte națiuni”.

La conferinta au participat oameni de știință, jurnaliști, deputati, reprezentanti ai unor instituții guvernamentale, reprezentanti ai Bisericii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.