STIRI | Fantana veche de 7500 de ani, studiata pe Coasta Levantului

Arheologii subacvatici, care excaveaza în largul coastei Haifa a Levantului, au scos la iveala o fantana din perioada neolitică.

Sursa de apa are o vechime de 7.500 de ani. Fântână de apă furniza apă potabila pentru o așezare neolitică din Kfar Samir, care este scufundat la 16 metri sub Marea Mediterană, ca urmare a creșterii nivelului mării preistorice.

Proiectul este condus de Dr. Ehud Galili, din partea Autorității Israeliene de Antichități si a Universitatii din Haifa, în colaborare cu Dr. Jonathan Benjamin, de la Universitatea Flinders, si Dr. Deborah Cvikel, de la Universitatea din Haifa.

Conținutul puturilor de apa pot oferi o bogăție de informații arheologice.

“Odata ce fântânile de apă si-au intrerupt functiunea conform destinației lor, oamenii le foloseau drept gropi de gunoi”, a explicat Dr. Benjamin, într-un comunicat de presă al Universitatii Flinders. “Acest fapt este incantator pentru arheologi, intrucat înseamnă că putem studia ceea ce aruncau oamenii, inclusiv oase de animale preistorice, fibre vegetale și instrumente care ne arata modul în care aceste civilizații antice au trăit, despre cum vânau și ceea ce mancau”.

“In Kfar Samir, fântâna de apă a fost, probabil, abandonata, atunci când nivelul mării a început să crească și apa dulce a devenit sărata, asa ca oamenii au aruncat resturi alimentare și oase de animale in fântână”, a declarat Dr. Benjamin.

“Cum in aceasta perioada vorbim despre o societate de dinainte de epoca metalelor, ne așteptăm să găsim instrumente probabil din piatră si arme din os”.

În plus, arheologii au luat probe de bază pentru analiza polenului și utilizeaza tehnologia fotogram-metrica pentru a crea un model 3D a sit-ului. Lucrările continua in Kfar Samir…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.