Focar grav de radicalism, lansat in urma unor politici imprudente ale Occidentului

Șeful staff-ului Președintelui Vladimir Putin, Serghei Ivanov, a criticat violențele din Ucraina, comise împotriva comunității ortodoxe aflate sub Patriarhia Moscovei.

“Cu complicitatea completa a autorităților, mai mult de 60 de atacuri au avut loc în Ucraina, de la începutul anului – atacuri fizice asupra bisericilor și preoților Bisericii Ortodoxe a Patriarhiei Moscovei. Toate acestea se întâmplă în centrul iluminatei și civilizatei Europe – aș dori să subliniez acest lucru”, a declarat Ivanov, la o reuniune care a avut loc in Kremlin, joi, a Consiliului prezidențial pentru relația cu asociațiile religioase.

“Schimbarea ilegală a guvernarii din Ucraina, din luna februarie a acestui an, a dus la un focar foarte grav de radicalism general și, ca urmare, a dat naștere unor încălcări ale legii, intoleranței religioase și violențelor împotriva credincioșilor, pe scara larga”, a spus el.

Acest lucru “ar fi fost imposibil dacă, chiar de la început, procesele publice și politice ar fi fost tratate prin dialog, fără interferențe externe”, a spus Ivanov. “Rusia a susținut întotdeauna o astfel de abordare și va continua să o susțină”.

Ivanov a declarat, despre diferitele minorități religioase din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, incluzandu-i pe alawiti, druzi, yazidis și creștini catolici și ortodocși deopotrivă, ca se afla sub presiuni similare.

“În primul rând, aceasta se manifestă printr-o creștere rapidă a extremismului religios, care este în mare măsură o consecință a politicilor imprudente din partea unor țări occidentale. Putem vedea clar asta. Statul Islamic este, desigur, cel mai bun exemplu”, a spus Ivanov.

“În Siria și Irak, sute, daca nu mii de biserici si de lacasuri care reprezintă alte religii creștine au fost distruse. Sute de mii de credincioși și membri ai minorităților religioase si-au parasit locurile pe care le populau in mod tradițional”, a mai spus el.

Acesta a adăugat că comunitatea creștină din Bagdad a fost redusa, spre exemplu, la jumătate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.