publicat în: Arhivă

STIRI | Turcia il provoaca pe Presedintele Ciprului sa paraseasca negocierile

Ciprul a parasit cea mai recentă rundă de discuții de pace organizata de Natiunile Unite, în semn de protest la încercările evidente ale Turciei de a atenta la zona economică exclusivă a Ciprului (EEZ) și a făcut apel la comunitatea internațională să condamne Ankara pentru “comportamentul provocator”, conform publicatiei Neos Kosmos.

Conform Katimerini, Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades (foto), a luat aceasta decizie după ce a obținut aprobarea liderilor ciprioți ai partidelor politice, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Nicos Christodoulides, care a spus despre comportamentul Turciei ca a facut ca Nicosia sa nu aiba “nicio altă optiune”.

Christodoulides a facut referire, in hotararea sa, la planurile autorităților turce de a efectua cercetari seismice pe coasta de sud a insulei, în zonele în care Ciprul detine deja licențe pentru forarea gazelor naturale. “Republica Cipru va continua să-și exercite drepturile sale suverane”, a spus el.

Decizia presupune ca, o întâlnire programată pentru sfârșitul acestei săptămâni, între Anastasiades, liderul cipriot turc Dervis Eroglu și trimisul special al ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide, sa nu mai aiba loc.

Eroglu a condamnat mișcarea Nicosiei, ca fiind o “poziția greșită”, spunând că a dovedit că eforturile greco-cipriote de rezolvare a problemei Ciprului “nu au fost sincere.”

El a adăugat că i-a cerut, în prealabil, lui Anastasiades să suspende temporar planurile de forare de pe coasta insulei și că partea greco-cipriotă a ignorat avertismentele sale.

Nu a existat niciun comentariu din tabăra ONU, dar surse citate de Katimerini au declarat că Barth Eide, care a ajuns la Nicosia deja de ieri, a convocat acum o întâlnire cu consilierii săi, pentru a discuta pe marginea evenimentului.

Ministerul de Externe Grec, care a sprijinit Nicosia în disputa asupra Ciprului, a depus ieri o plângere la ambasadorul turc la Atena, Kerim Uras. Între timp, ministrul grec de externe, Evangelos Venizelos, a discutat această chestiune, prin telefon, cu omologul său cipriot, Ioannis Kasoulides.