STIRI Irak si Siria | Vicepresedintele Statelor Unite cere scuze Arabiei Saudite

Vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a cerut scuze Ministrului de Externe al Arabiei Saudite, Saud Faisal, pentru o afirmatie anterioara, conform careia țara arabă i-ar fi susținut pe extremiștii din Siria, informeaza biroul lui Biden, citat de Ria Novosti.

“Vicepreședintele Biden a vorbit, astăzi, cu ministrul Arabiei Saudite al Afacerilor Externe, Prințul Saud al-Faisal. Vicepreședintele i-a mulțumit ministrului de externe pentru sprijinul puternic oferit de Arabia Saudită în lupta comună împotriva ISIL [Statul Islamic, IS] și a clarificat recentele sale observatii cu privire la inceputul conflictului din Siria. Cei doi au fost de acord că problema a fost închisa”, arata declaratia de ieri.

Pe 2 octombrie, Biden, într-un discurs tinut la Universitatea Harvard, a afirmat că Turcia, Arabia Saudită, și Emiratele Arabe Unite au “varsat sute de milioane de dolari și mii de tone de armament în oricine lupta împotriva Președintelui Siriei, Bashar Assad”, inclusiv in elementele extremiste și jihadiști. Spunând că cea mai mare problema a Americii “sunt aliații” sai, el a afirmat că Turcia le-a permis luptătorilor străini sa treaca frontierele sale (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Vice-președintele si-a cerut scuze pentru observațiile făcute, în fața liderilor din Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Grupul extremist sunit islamist a devenit activ în Siria, în 2012 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), și a lansat ofensiva asupra Irakului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) cu doi ani mai târziu. În iunie 2014, el a proclamat un califat in zonele vaste confiscate din Irak și Siria (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Statele Unite și aliații săi au efectuat lovituri aeriene împotriva unor ținte din Irak, in luna august (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

În septembrie, coaliția condusă de Statele Unite, care include aliații săi arabi, a început efectuarea de atacuri împotriva Statului Islamic în Siria (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.