STIRI Slobozia | ACM 4 Bucuresti ii sperie pe localnici. Sediul Episcopiei, afectat de vibratii (video)

Un articol de astazi, aparut in ziarul ialomitean “Independent” [https://www.independentonline.ro/2014/10/09/Episcopia-reclama—cutremurul—provocat-in-Piata-Revolutiei-10567] , atrage atentia asupra modului in care ACM 4 București, intr-un poiect desfasurat sub Primăria Sloboziei, ii sperie pe localnici cu “utilajul de compactare folosit de către constructor”.

Urmare a acestor manevre efectuate de ACM4 cu ocazia lucrarilor de reabilitare efectuate in Piața Revoluției din Minicipiu, chiar si Episcopia Sloboziei si Calarasilor s-a vazut nevoita sa formuleze o sesizare, pe langa alte multe plangeri ale localnicilor, catre Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița, in care aminteste ca “soneta cu berbec a dărîmat icoane bisericești, obiecte sacre și candelabrele din interiorul clădirii” resedintei episcopale, care se afla în perimetrul afectat, mai informeaza publicatia locala. Toate acestea se adauga la disconfortul evident, creat de vibratii si zgomote, in timpul oficierii slujbelor.

Arhid. Silviu Nicușor Dascălu, reprezentant media al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, a explicat pentru “Independent” [https://www.independentonline.ro/2014/10/09/Episcopia-reclama—cutremurul—provocat-in-Piata-Revolutiei-10567] , ca în clădire sunt expuse și depozitate obiecte de patrimoniu de mare importanță, asa incat a trebuit, cu aceasta ocazie, ca ele sa fie asigurate suplimentar, prin diferite metode de sustinere, conform sfaturilor primite de la specialisti.

“Soneta cu berbec” (foto) este un dispozitiv alcătuit dintr-un berbec (ciocan) care alunecă de-a lungul unui profil de tip stâlp, vertical, de ghidaj, cu ajutorul caruia se bat (mecanic) stalpii (pilotii) propriu-zisi în sol (de obicei pe fundul unei ape), menținându-i in acelasi timp intr-o poziție prescrisă. Ea este folosita in mod uzual pentru baterea stâlpilor în pământ, prin lovituri repetate.

Cat timp aceasta este folosita pe un teren nisipos sau aerat, vibratiile sunt absorbite in mare parte de sol. In cazul in care, insa, stalpul batut incearca sa strapunga un strat mai dur si compact din sol (de roca), dispozitivul, pe langa zgomote amplificate, produce vibratii puternice care se transmit prin intermediul rocii, asemenea undelor tectonice (o ilustrare video a unui astfel de utilaj in lucru, gasiti in galeria media a articolului de fata – www.lacasuriortodoxe.ro).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.