Negustorii, mai credinciosi decat mai marii Bisericii! O palma dupa ceafa, data ierarhilor-

Ziua de Duminica, zi lucratoare… sau nelucratoare. Cui mai pasa?

Asociația Comerciantilor din Grecia a castigat dreptul de a respecta duminica, drept zi nelucratoare, de sarbatoare, în ciuda actului legislativ adoptat de Parlamentul tarii, care a transformat duminica in zi lucratoare.

Mitropolitul Ambrozie de Kalavryta (foto) s-a adresat clerului, solicitând ca acesta să fie la fel de curajos precum negustorii și sa apere Ortodoxia sfânta, prin toate metodele accesibile și legale, conform Romfea.

“Problema transformarii duminicii in zi de lucru a revenit. Statul ateu al Greciei, printr-un act legislativ adoptat în Parlamentul Elen, a abolit ziua libera a Domnului, obligandu-i pe comercianți să-si păstreze magazinele deschise în aceasta zi a saptamanii. Măsura a fost luată în 7 regiuni ale Greciei.

In timpul discutiilor legate de proiectul de lege, mulți s-au opus, dar… nu si Biserica.

Lucrătorii au organizat mitinguri pe strada Ermou din Atena. Comercianții au protestat la nivel național. Chiar și Asociația Comercianților a opus rezistenta legislației… Doar vocea Bisericii a tacut, în aceste zile.

Intr-un final, Asociația a formulat un recurs la Curtea Constituțională, si a castigat cazul!

Hotararea Curtii a declarat ca, desființarea zilei libere de duminică a fost ilegala, și a suspendat intrarea în vigoare a legii. Cel mai mare organ judiciar din țară a recunoscut că ziua liberă de duminică este necesara pentru a menține “legăturile familiale puternice și fidelitatea față de Biserică”. Acum, cu siguranță respirăm ușurati!

Pentru că, îndată ce s-a anuntat votul pentru un astfel de proiect de lege, am insistat să convocam o reuniune extraordinară a Sfântului Sinod. Pentru ca solicitarea sa aiba putere, am trimis cererea catre toți ierarhii, pentru semnătură. Și, ce a urmat? Avem 81 de ierarhi, dar numai 15 (!) dintre ei au semnat hârtia!

Apoi, m-am intristat. M-am întrebat: există într-adevăr atât de puțini ierarhi preocupati dacă grecii respecta sau nu respecta Legea Divină? Exista atât de multi ierarhi, de-a dreptul indiferenti vizavi de respectarea celei de-a 6-a Porunci a lui Dumnezeu Însuși?

Nu am nicio obiecție: misiunea sociala este buna, hrănirea celor nevoiași este mare, dar ascultarea de Dumnezeu este prima datorie a clerului și a laicilor!

Această indignare a poporului a demonstrat, și de această dată, că creștinii obișnuiți au o credință mai profundă în Dumnezeu, decât am eu, un ierarh și călugăr, prin definiție dedicat slujirii lui Hristos și Bisericii!

Și, această hotărâre a sunat ca o palmă peste față, sau, mai exact, ca o lovitură dupa ceafa capetelor noastre de șefi, de ierarhi, al meu fiind primul!

Acum, se impune ca noi sa ne cerem scuze, în mod public, în caz contrar nu ne mai meritam locul in administrația Bisericii! Dacă noi, atunci cand ne gasim in pericol, fugim de responsabilitatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu, inseamna ca trebuie să predam această mare lucrare, celor care sunt mai războinici si mai curajosi decat noi, celor îndrăzneți in Hristos.

Iar eu, un frate umil și nevrednic în Hristos, adresându-mă tuturor clericilor Bisericii din Grecia, mari si mici, călugări și părinți ai Sfântului Munte Athos, as vrea sa-i chem să iasa la misiunea noastra, la munca noastră sfântă, și sa apere Ortodoxia sfânta, prin toate metodele legale pe care le avem la dispozitie!”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.