STIRI Religie | Catolicism – 200 de ani de la restaurarea iezuitilor

Data de 7 august a marcat 200 de ani de la restaurarea Societății lui Iisus, de către Papa Pius al VII-lea, după suprimarea ei de către Papa Clement al XIV-lea, în 1773.

Suprimarea Societății a avut loc după ani de presiuni politice din partea mai multor monarhi europeni diferiti, care au fost circumspecti fata de caracterul internațional al iezuiților și loialitatea lor ferma fata de Papa.

Preoții societății au fost expulzați din tărâmurile europene și Lumea Nouă, începând din 1750.

Aceste taramuri au inclus Brazilia, Portugalia, Spania (și exploatațiile coloniale spaniole), Franța și micul dar strategicul și important din punct de vedere politic Ducat al Parmei, în nordul extrem al peninsulei italiene.

În ciuda suprimarii, mulți iezuiți au continuat să trăiască și să lucreze în conformitate cu spiritualitatea ignațiană, multi parinti găsindu-și refugiul în Prusia, unde a fost ignorat actul lui Clement al XIV-lea, și în Rusia, unde imparateasa Ecaterina a II-a a refuzat să promulge legea de suprimare.

In Rusia, mai ales, iezuiții au continuat să se dezvolte, cu mai mult de două sute de membri ai societății și activand in optsprezece locatii, conform unui raport recent al Radioului Vatican.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.