STIRI arheologie | Mormantul antic misterios din Amphipolis. Politia pazeste zona – (video)

Săpăturile efectuate într-un mormânt din Casta, în vechiul Amphipolis, ridica semne de întrebare. Zona este păzită de poliție, în timp ce Ministerul grec al Culturii și Sportului monitorizează evoluțiile în curs de desfășurare.

Arheologii se mai întreabă, inca, dacă au descoperit un mormânt regal antic. Conform datelor prezentate de șeful de departament al monumentelor antice din nordul Greciei, Catherine Peristeri, săpăturile de pe movila Casta au relevat un monument unic in lume prin dimensiunile sale, atingand o inaltime de 3 metri și o lungime totală de 497 metri.

Mormântul datează din anii 325-300 înainte de Hristos și insemnarile sale poartă semnătura celebrului arhitect antic Dinocrates, un prieten apropiat al lui Alexandru cel Mare.

Potrivit lui Peristeri, in perioada amintita au avut loc evenimente istorice importante în zona. Generalii majori și amirali lui Alexandru cel Mare sunt asociati cu zona, acolo fiind acesta exilat, în 311 înainte de Hristos, și apoi tot aici fiind ucisi soția lui Alexandru cel Mare, Roxana, și fiul său, Alexandru al IV-lea.

Mormântul este format pe fundații, susținut de coloane, cu decoratiuni din marmura alba de Thassos. Acesta a fost distrus în timpul perioadei romane și numeroase elemente arhitecturale au dispărut, dintre care unele au fost descoperite în timpul săpăturilor în zona în care se află celebrul Leu de Amphipolis.

Săpăturile de pe movila din Amphipolis au început în anii 1960. Mulți au susținut că mormântul ar aparține chiar lui Alexandru cel Mare. Cu toate acestea, arheologii și experții spun că, deși monumentul este foarte important, el nu ar fi al acestuia. In galeria media a articolul de fata, puteti urmari o scurta prezentare video pe aceasta tema.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.