publicat în: Arhivă

STIRI Ucraina | Kievul se foloseste de neo-nazisti, in lupta din estul Ucrainei

Autoritățile occidentale, care sprijina Kievul, folosesc o serie de grupari neo-naziste – a căror finanțare este dubioasa – pentru a-i ataca pe separatiștii din regiunile de sud-est Lugansk și Donețk, potrivit unor surse din capitala Ucrainei, citate de Ria Novosti.

Unitățile, cum ar fi batalionul Azov, sunt parte dintr-o serie de miliții care sunt susținute în mod deschis de către Ministerul de Interne ucrainean, pentru a efectua atacuri asupra oamenilor din republicile autoproclamate Donețk și Lugansk.

Guvernul din Kiev include membri ai partidului neo-nazist Svoboda, un promotor activ al ideilor ultranaționaliste. Membrii săi urmeaza ideile lui Stepan Bandera, care a colaborat cu Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, asociat cu epurarea etnică din timpul războiului, a polonezilor, evreilor și rușilor, mai sustine Ria Novosti.

Potrivit ziarului conservator britanic The Daily Telegraph, cei din batalionul Azov folosesc simbolul neo-nazist Wolfsangel (foto) pe banner-ul lor, membrii batalionului sustinand in mod deschis suprematia alba, sau anti-semitismul.

Ziarul a intervievat un membru din Azov, care isi spune “Phantom” si care a declarat: “Personal, eu sunt nazist. Eu nu urăsc alte naționalități, dar eu cred că fiecare națiune trebuie să aibă propria sa țară. Avem un ideal: eliberarea țarii noastre de teroriști”, a spus el.

Sediul batalionului Azov se află în Urzuf, o mică stațiune de pe coasta Ucrainei la Marea Azov, unde s-au adunat transportoare blindate, camioane cu obloane din oțel și mai multe pick-up-uri Nissan echipate cu suporturi de mitralieră, conform ziarului.

Phantom a spus ca el este un simpatizant deschis al naziștilor. “După Primul Război Mondial, Germania era un dezastru și Hitler a reconstruit-o: el a construit case și drumuri, a pus în linii telefonice și a creat locuri de muncă. Respect asta”, a spus el.

Alte unități paramilitare de voluntari, despre care se crede că operează alături de armata ucraineană, susținute cu bani occidentali, includ batalioane din Donbas și Dnipro, mai informeaza Ria Novosti.