Ucraina il va comemora, de acum, la nivel de stat, pe fondatorul Bisericii Ortodoxe necanonice Autocefale

Ucraina comemorează, la nivel de stat, 150 de ani de la nașterea lui Vasile Lipkovsky, fondator al Bisericii Ucrainene Autocefale.

In acest an, vor fi comemorati, la nivel de stat, cei 150 de ani de la nașterea lui Vasile Lipkovsky, Mitropolit al “auto-consacratei” Biserici Autocefale Ucrainene. Parlamentul ucrainean, care a vorbit în acest sens, a recomandat Cabinetului sa creeze, în termen de o lună, un comitet de organizare, pentru pregătirea festivitatilor.

Parlamentul mai recomandă, de asemenea, ca Banca Națională a Ucrainei sa produca și sa puna în circulație o monedă comemorativă, dedicată împlinirii celor 150 de ani, și, de asemenea, Posta Ucrainei sa editeze o serie de timbre dedicate jubileului.

V. Lipkovsky este fondatorul “Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale”. Episcopul ei a fost intronizat, fara a respecta regulile canonice, fără episcopi, numai de preoți și laici. Scopul infiintarii acestei Biserici, a fost acela al separarii Bisericii din Ucraina, de Biserica Ortodoxa Rusa. În 1937, Lipkovsky a fost arestat de către NKVD și împușcat.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.