STIRI INTERNATIONALE – Irak: islamistii ISIS ii lasa pe crestinii asirieni fara apa

Statiile de purificare a apei din Mosul alimenteza cu apă orașul și zonele înconjurătoare. După ce a preluat controlul Mosul-ului in 10 iunie, ISIS a limitat sever alimentarea cu apă in zona. Potrivit unui raport al Organizației pentru Drepturile Omului – Hammurabi, ISIS permite doar aproximativ 90 de minute de pompare pe zi.

Orașele asiriene Baghdede, Karemlis, Bartella, Tel Kepe, Batnaya și Bashiqah – casa pentru aproape 200.000 de asirieni crestini – se confruntă cu deficite grave de apă.

Locuitorii au început sa sape puțuri pentru a asigura apa, dar sunt limitati de lipsa de fonduri.

Orașele Baghdede, Karemlis și Bartella, cu o populație de 70.000 de asirieni, necesită mai mult de 20 de fântâni, pentru a furniza necesarul de apă locuitorilor. Fiecare instalatie ar costa aproximativ 30.000 dolari, cu echipaje de operare si generatoare. 600.000 dolari sunt necesari, deci, pentru a instala aceste puțuri.

Fondul Crestin a anuntat ca va finanța patru puțuri; Consulatul Emiratelor Arabe Unite a promis bani pentru patru sonde. Organizatia Hammurabi, un ONG cu sediul in Bagdad, a declarat că este pregătită si ea sa înceapa instalarea de fântâni în curs de finanțare.

În cazul în care criza deficitului de apă nu va fi rezolvată în curând, asirienii vor fi obligați să-și abandoneze casele și satele lor și să se mute în zone unde pot găsi apă, informeaza AINA.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.