Ucraina – STIRI | Suprimarea opozitiei: interzicerea Partidului Comunist

Președintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turchynov, a anunțat că Partidul Comunist, care ocupă 23 de locuri în Rada Supremă, va fi dizolvat astazi.

Cu o zi in urma, Rada Suprema, Parlamentul Ucrainei, a făcut modificări in normele sale, care sa permita dizolvarea Partidului Comunist, conform Ria Novosti.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat un proiect de lege, in seara zilei de marti, de legalizare a mișcarii.

“Ieri, un proiect de lege a fost semnat, care aduce modificări regulilor… Joi dimineață, acesta va fi publicat în Golos Ukrainy [ziarul oficial al Radei Supreme – Glasul Ucrainei], ceea ce înseamnă că va intra în vigoare și voi îndeplini o misiune istorică, anuntand încetarea existentei Partidului Comunist”, a declarat Turchynov, în deschiderea sesiunii parlamentare de ieri.

La inceputul lunii mai, liderul Partidului Comunist, Petro Symonenko, declara că, dacă ar fi fost șeful statului, “ar fi chemat imediat înapoi toate trupele” din estul Ucrainei, numind operațiunile speciale ale armatei ucrainene, din Donetsk și Luhansk, un “război împotriva poporului”.

Ca răspuns, pe atunci Președinte interimar ucrainean, Oleksandr Turchynov a cerut Ministerului Justiției țării să analizeze presupuse activități separatiste ale Partidului Comunist și, eventual, sa interzica partidul. Ministerul a formulat imediat acuzații la adresa partidului, acuzându-l de activități anti-constituționale, de sprijinirea forțelor de independență în partea de est a țării și de actiuni provocatoare la adresa integritatii teritoriale a Ucrainei.

Parlamentul Rusiei a emis o declarație, la sfârșitul lunii mai, condamnând încercările Kievului de a interzice unul dintre cele mai vechi partide din țară. Parlamentarii ruși s-au convins de faptul că “presiunea asupra Partidului Comunist a fost un rezultat al criticilor dure la adresa noului guvern, motiv pentru care interdicția ar intentiona doar sa suprime un dezacord în Ucraina”, mai informeaza Ria Novosti.

Partidul Comunist din Ucraina a fost un aliat al fostului partid de guvernământ al Regiunilor, baza de susținere a ambelor partide fiind in principal în partea de est a Ucrainei. Ambele partide si-au pierdut pozițiile lor, după ce noul guvern a venit la putere în urma unei lovituri de stat, în luna februarie (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.