STIRI Ortodoxie | Patriarhul Ierusalimului tras la raspundere de clerul ortodox arab. Declaratie oficiala

Declarația clerului ortodox arab privind reforma

În numele Tatălui, al Fiului și al Duhului Sfânt

Denunțam războiul si genocidul Israelului in Gaza. Condamnăm expulzarea forțată a creștinilor din Mosul, Irak. Ne rugăm pentru pace în Siria, in țările vecine și in lumea arabă ca întreg. Aducem un omagiu celor cazuti și copiilor nevinovați din Gaza. II adresam un mesaj de credință și dragoste Majestatii Sale Regelui Abdullah al II-lea bin Hussein, si fie ca Dumnezeu să-l tina și să afirmăm angajamentul tutelar de hasemit asupra locurilor crestine și islamice sfinte din Ierusalim.

Ca urmare a devotamentului nostru pentru Biserica noastră din Ierusalim, Maica Bisericilor, și a credinței de nezdruncinat în unitatea noastră ortodoxă, intr-una sobornicească și apostolească Biserică, a încrederii în justețea cererilor noastre, ca clerici și laici, respingem dominația rasista asupra Bisericii noastre din Ierusalim, care cunoaste un declin de mai mult, de cinci secole, cauzat de lipsa de grijă pastorală fata de fiii sai; risipirea mostenirii primite de ea de la strămoșii noștri, în scopul sprijinirii hegemoniei grecesti asupra Bisericii noastre din Ierusalim; neaplicarea reglementărilor pastorale ale Bisericii în dimensiunile lor canonice, pastorale și administrative; înlocuirea episcopilor din eparhii, cu vicari patriarhali; interzicerea clerului arab, de a intra în viața monahală; anularea salariilor lor; alungarea lor din parohii și mănăstiri, ca act de răzbunare, pur și simplu, fiindca acestia asteptau o renaștere spirituală și stabilirea lucrurilor în Biserica noastră națională. Acestora li se adauga neglijarea și marginalizarea turmei ortodoxe arabe, care, doar cu scurt timp în urmă, era singura comunitate semnificativa creștina din această țară, dar care, acum, din cauza practicilor conducerii Bisericii, nu mai numara nici macar jumatate dintre crestini.

Aceste practici au continuat până în ziua de azi. Bisericile noastre sunt deplasate și mănăstirile din Palestina au fost golite de călugării lor. Majoritatea oamenilor noștri ortodocși au fost smulsi sau condusi catre alte secte și erezii. Corupția a devenit înrădăcinată în organizațiile și administrațiile Patriarhiei. Școlile au un nivel mai scăzut decât media. Administrarea financiară a incetat de ani, fără vreun buget sau audit. Instanțele ecleziastice sunt fără de lege. Activele patriarhale și veniturile cunosc un vid, fără supraveghere sau contabilitate.

Astăzi, oamenii noștri sunt exterminați de armata de ocupație israeliana, în timp ce un preot vine la noi cu un plan prin care ii obliga pe creștini să slujeasca obligatoriu în armata de ocupație sionista, sub acoperirea și cu binecuvântarea Patriarhului grec, care a uitat inca o data suferința poporului său și a turmei sale. El premiaza cu medalii un ofițer din armata de ocupație, în timp ce oamenii noștri – femeile, copiii și persoanele în vârstă – sunt vizati de artileria ocupației acestuia.

Noi suntem fiii acestei țari și nu am venit din afara. Suntem parteneri cu frații noștri musulmani, în unitatea și apărarea națiunii noastre. Noi respingem categoric insinuările Patriarhul Teofil (foto: vizita in Iordania), cum ca am fi ramasite grecești in țările noastre. Nu, noi suntem arabi la origine, iordanieni și palestinieni, indiferent de ceea ce spun ei.

Scopul nostru este sa reformam Biserica noastră Ortodoxă, Maica Bisericilor, și sa restabilim ordinea ei pierduta, în dimensiunile sale ecleziastice și patriotice, sa restabilim poziția ei de prestigiu, pentru a reconstrui relația spirituală corespunzătoare între Patriarh și episcopi, preoți și turma. Ne-am adresat, de mai multe ori și în mod repetat, celor responsabili din Patriarhie, explicand situatia turmei, și am propus ideea reformarii, dar acest lucru a fost zadarnic. Din păcate, ne-am confruntat cu pedeapse și cu marginalizarea din partea Patriarhului.

De aceea, noi respingem categoric politica Patriarhului grec Teofil și deciziile sale punitive împotriva noastră, a clerului ortodox arab, aceasta necesitand o renaștere bisericească ortodoxă, care sa păstreze învățăturile părinților, canoanele Bisericii și spiritualitatea ei în dimensiunile sale pastorale și patriotice.

Fii iubiți ai națiunii și fii ai turmei ortodoxe,

Noi, clerul arab, continuăm calea renașterii noastre ortodoxe. Asteptam reforma administrativă, canonica și bisericeasca a Patriarhiei și recuperarea drepturilor care ne-au fost refuzate. Noi declarăm că facem un pas spre adevăr, iar adevărul ne va face liberi. Nu există cale de întoarcere din mișcarea noastră, de la cerințele noastre și lupta noastră bisericească și patriotică, centrate pe învățăturile Bisericii și ale Evangheliei. Strigăm împreună, da, pentru recuperarea drepturilor care ne-au fost refuzate!

Suntem un strigăt pentru adevăr, o mișcare de reformă și vom încheia prin a rezuma unele dintre cererile noastre:

1 – Recunoasterea Comunitatii (Frăției) Sfântului Mormânt, ca una dintre comunitățile monahale prezente în structura Patriarhiei, și limitarea activităților sale la grija siturilor de pelerinaj din Țara Sfântă, corectând astfel probleme în administrarea Bisericii din Ierusalim, prin intoarcerea canoanelor pentru buna organizare și administrare a Bisericii Catolice Ortodoxe.

2 – Adoptarea unui sistem de eparhii, prin acordarea de competențe pastorale depline episcopilor, pentru a-si exercita atribuțiile ecleziastice și pastorale, inclusiv dreptul de a hirotoni preoți si de a tunde călugări și călugărițe, de a construi biserici și de a infiinta mănăstiri, școli și seminarii ortodoxe, precum și de a fi membri permanenti în Sfântul Sinod.

3 – Chemarea episcopilor, arhimandriților, preoților și călugărilor inițiali ai Bisericii din Ierusalim – pe care Patriarhia a refuzat să-i accepte fiindca acestia sunt arabi, dar au fost acceptati de către alte Biserici ortodoxe din afara națiunii noastre – să se întoarcă la Biserica lor.

4 – Solicitam Preafericitului Părinte Patriarh al Ierusalimului sa puna în aplicare promisiunile și angajamentele făcute la momentul alegerii sale ca patriarh, în ce privește reformarea statului Patriarhiei și componența Sfântului Sinod și menținerea proprietatilor si dotarilor Bisericii, fara a le pierde si risipi.

5 – Activarea Seminarului din Sion/Ierusalim și deschiderea porților, pentru acceptarea fiilor turmei, aplicând un curriculum în arabă și engleză, în plus față de limba greacă, și deschiderea unui seminar în Iordania.

6 – Acceptarea statutului intern de prima manastire ortodoxa a Iordaniei, Manastirii de maici a Maicii Domnului din Dibbeen, garantarea drepturilor și privilegiilor de intemeiere și ctitorie ale mănăstirii, în canoanele aplicabile ale Bisericii.

7 – Punerea în aplicare a legii iordaniene referitoare la Patriarhia Grec-Ortodoxă din Ierusalim, numărul 27 din 1958, și acționarea în conformitate imediata cu aceasta, mai ales în ceea ce privește formarea Comitetului Mixt.

8 – Formarea unui Sfânt Sinod canonic și elaborarea unui statut intern al Patriarhiei, precum și formarea unui organism, ales de clerici și laici pentru a reprezenta turma, pentru a participa la administrarea generală a Bisericii și a supraveghea condițiile și nevoile bisericilor din orașe și sate.

9 – Pregătirea unui buget anual patriarhal, pentru a se asigura cheltuirea corectă a banilor și cunoașterea instrumentelor pe care sunt cheltuiti.

10 – Elaborarea unui canon de reglementare a instanțelor ecleziastice și modernizarea canonului privind statutul personal.

11 – Formarea unui comitet de clerici și laici specialiști (inclusiv avocați) care să studieze posibilitatea recuperarii dotarilor care au fost risipite în trecut.

Prin aceasta, incurajam ingrijirea si persistența în a avansa, in renașterea spirituală și ecleziastica. Noi incurajam pe Majestatea Sa Regele Abdullah al II-lea, si fie ca Dumnezeu să-l păstreze și să-l călăuzească, iar Președintele Mahmoud Abbas să priveasca spre acest segment de oameni ai sai, o parte autentică a țării, și sa lucreze pentru a realiza cererile noastre…

Vom persevera în lupta noastră, până când se va face dreptate.

Clubul Ortodox, Amman

25 iulie 2014

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.