STIRI Prabusirea unui avion in Ucraina – MH17 | Serviciile Inteligente ale SUA puteau preveni dezastrul?

Pe fondul unei multitudini de informații incomplete și de dezinformari privind doborârea Malaysia Airlines Boeing 777 – zbor MH17, din ce in ce mai multe opinii – în crestere – sugerează că SUA, in primul rand, ar fi putut evita dezastrul. Între timp, planurile anchetatorilor, de a vizita locul accidentului, ieri, au fost abandonate, informeaza un raport de ultima ora al radioului Vocea Rusiei.

Statele Unite ale Americii detin o cantitate semnificativă de informații cu privire la situația din Ucraina, ca urmare a unei serii de intervenții economice și militare pe care au realizat-o în numele regimului de la Kiev.

În aprilie 2014 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), SUA a anuntat ca ii ofera regimului din Kiev un pachet de sprijin economic și militar de 50 milioane dolari. Acesta a inclus 8 milioane dolari pentru asistență militară non-letala, “pentru a permite forțelor armate ucrainene și Serviciului de Stat de Grăniceri sa-și îndeplineasca misiunile de securitate de bază”, în conformitate cu declarația Departamentului de Stat al SUA.

Livrări suplimentare au inclus echipamente de dispunere muniție și radiouri portabile pentru Forțele Armate ale Ucrainei, precum și echipamente de inginerie, echipamente de comunicații, vehicule și unelte tactice individuale non-letale.

Înalții oficiali americani au vizitat Kievul, în aceeași lună (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), pentru “consultări in apărare, bilaterale, cu oficiali ucraineni in apărare”, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Col. Steve Warren.

Apoi, s-a demonstrat ca directorul CIA, John Brennan, a călătorit la Kiev, în luna aprilie, pentru consolidarea autorităților in cooperare reciprocă.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat, la momentul respectiv: “Ei bine, noi nu comentăm, în mod normal, pe marginea călătoriilor directorului CIA, dar având în vedere circumstanțele extraordinare din acest caz și pretențiile false formulate de către ruși privind CIA, putem confirma că directorul a fost la Kiev in acest week-end”.

În acest context de ajutorare economica, militara și de informații, oferit de SUA guvernului din Kiev, jurnalistul britanic Christopher Booker scria, în coloana lui din Sunday Telegraph, despre Președintele Obama: “fusese deja înformat suficient, din mai multe surse de informații, incat să știe că cele 55 de avioane internaționale, care călătoreau in fiecare zi, pe aceasta ruta de zbor peste estul Ucrainei, se confruntau exact cu amenințarea unui astfel de dezastru”.

El a mai spus că au existat putine dovezi coroborate care să sugereze că lansatorul Buk SA-11, despre care se crede ca ar fi fost folosit pentru a dobora zborul MH17, ar fi fost adus peste granita, din Rusia. Booker a spus că mai multe lansatoare de rachete Buk au fost însușite de către separatiștii din estul Ucrainei, de la armata ucraineană, și că unul a fost folosit în iunie, pentru a dobora un avion de transport Antonov 26.

Înarmate cu această cunoaștere și o cantitate semnificativă de date prin satelit, autoritățile americane ar fi fost conștiente de pericolele zborului de-a lungul regiunii, cu saptamani inainte ca MH17 sa fi fost doborat.

Booker a scris: “Întrebarea incomoda, la care lumea într-adevăr merită un răspuns, este de ce – tinand cont de tot ceea ce a apărut vizavi de amploarea cunostintelor pe care le detinea Washington-ul, inca din zilele de dinainte ca MH17 sa fi fost doborat – acesta nu a intreprins măsuri pentru a se asigura că survolarea civililor va fi oprita imediat?”, mai informeaza VoR

Propaganda video și fotografii servite drept “adevăr”

Afirmatiile lui Booker provin, parțial, de pe blog-ul Referendumul UE – Richard North, care in aceasta saptamana demasca o mare parte din așa-numitele dovezi privind incidentul MH17.

North sublinia că “dovezile”, privind lansatorul rusesc Buk, care ar fi “demonstrat” graba înapoierii lansatorului peste frontiera din Ucraina – care au fost postate de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și utilizate de către mass-media occidentala, ca dovada a vinovăției ruse – au fost sterse ulterior de pe site-ul web al Securitatii.

SBU a susținut că trei lansatoare se aflau in posesia separatiștilor, reperate pe poziția de granița cu Rusia, în primele ore din 18 iulie, imediat după doborârea MH17.

“In urma publicarii unei fotografii pe Facebook, despre care se sugera ca ar fi o parte a dovezilor SBU” – care a fost de fapt o fotografie a unui BUK-M1 al Armatei ucrainene, surprinsa pe 18 martie 2014, în nord-estul Donețkului – s-a vazut si răspunsul SBU. Fără vreun cuvânt care sa ofere o explicație, SBU a eliminat fotografiile de pe site-ul propriu. “Dovezile” lor au dispărut”, scrie North.

El a mai spus ca video-ul raportat pe scară largă în Occident – care arata pretinsul lansator Buk inapoindu-se în Rusia, a fost filmat “pe șoseaua de centură și nu pe vreo ruta care sa duca direct spre frontiera rusă. Mai mult decât atât, cea mai apropiată trecere a frontierei, potrivita pentru un transport agabaritic greu, era la peste 33 de Km departare.

“Cu alte cuvinte, din punct de vedere probatoriu, clipul video nu ne spune nimic despre originea lansatorului BUK, sau despre destinația sa după doborârea MK17”.

Toate aceste mișcări, scria Christopher Booker, “incluzand poziția exactă de unde a fost lansata racheta fatala, aproape sigur ar fi fost detectate prin multitudinea de sateliți americani care au monitorizat îndeaproape acest tinut, și confirmata de alte informații, inclusiv din interceptarea telefoniei mobile. Este de neconceput ca aceste lucruri nu au facut sa sune clopotele de alarmă pentru nimeni, inclusiv pentru autoritățile de la Kiev, care ar fi avut principala responsabilitate sa închida imediat spațiul lor aerian”.

El susține că, prin toată armata și inteligența in interceptare, aflate la vârful degetelor sale, Statele Unite ar fi avut posibilitatea sa opreasca toate zborurile comerciale de peste estul Ucrainei și ar fi putut evita ca MH17 sa fie doborat de către oricine ar fi controlat Buk SA-11.

“Ca de atâtea ori înainte, prin acest raspuns slab si prost al Occidentului la problema ucraineana – creand mai mult decât orice astfel de miscari provocatoare, doar pentru a absorbi această țară în UE – putem începe să înțelegem destul de bine modul în care Europa s-a implicat în război în vara anului 1914. Rugati-va lui Dumnezeu sa nu se ajunga la asta, de data asta. Dar, interpretările greșite, isterice, din acest ultim capitol din tragedia ucraineană, cu greu ne mai inspira incredere în cei care ne conduc”, a scris Booker, citat de VoR.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.