STIRI Ortodoxie | Preoti romani, la Liturghia pan-ortodoxa din Australia

Liturghiile pan-ortodoxe ar putea deveni mai frecvente, si-a exprimat dorinta Biserica Grec-Ortodoxă din Australia, de a promova astfel de liturghii comune în viitor.

Episcopul Iakovos de Militoupolis a spus pentru Neos Kosmos, după succesul Liturghiei pan-ortodoxe ocazionate de aniversarea Primului Război Mondial, de sâmbătă, ca Biserica va incerca sa găzduiasca mai multe slujbe comune, dacă situația va permite.

Deja Arhiepiscopia de Victoria spera sa reuseasca acest lucru in Duminica Ortodoxiei, la Melbourne.

Liturghia dedicata Primului Război Mondial a adus alaturi greci, sârbi, rusi, români și preoți ortodocși antiohieni, a declarat Episcopul Iakovos, considerand că succesul evenimentului va crea mai mult interes în continuarea acestei tradiții.

A fost pentru prima dată când episcopul a participat la o Liturghie pan-ortodoxă, de cand este la Melbourne, și a fost uimit de atmosfera slujbei. “Am avut cinci limbi, a fost frumos”, spune el.

“A fost într-adevăr un mare semn de solidaritate, limba nefiind bariera care sa ne separe, ci, de fapt, Liturgia și rugăciunea fiind factorul unificator”.

Sute de enoriași de mai multe credinte au umplut Biserica Axion Esti din Northcote, mulți venind în costume naționale și cu grupuri corale de mai multe naționalități, ajutand in intonarea psalmilor.

Fiecare preot ortodox a avut ocazia sa litughiseasca în limba maternă a Bisericii proprii, Liturghia fiind tinuta si in limba engleza.

Slujba din biserica a fost urmata de o slujba memoriala, la care au participat demnitari si au depus coroane de flori.

Consulul General al Greciei in Melbourne, Christina Simantirakis, s-au alăturat deputatului local Jenny Mikakos și membrilor Forțelor de Apărare Australiene, depunand coroane de flori pentru cei căzuți, marcând astfel aniversarea Primului Război Mondial.

Evenimentul a fost organizat de Biserica Grec-Ortodoxă, prin Episcopul Ezechiel, protos în cadrul procedurilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.