publicat în: Arhivă

ORTODOXIE | Ar trebui sa cititi cate un Psalm in fiecare zi!

Mitropolitul Ilarion de Volkolamsk, presedinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, rector al Institutului Teologic de studii postuniversitare Sfintii Chiril si Metodie, a oficiat in aceste zile Sfânta Liturghie la Biserica Icoanei Maicii Domnului “Bucuria tuturor celor necajiti”, din Moscova.

In cadrul predicii, acesta a marturisit:

“Dragi frați și surori, astăzi, Evanghelia ne-a vorbit despre cum Domnul a vindecat doi orbi, care se tanguiau pe drum: Fiule al lui David, ai milă de noi!. Am auzit această poveste de multe ori și de multe ori am vorbit despre semnificația orbirii fizice, și despre cum Domnul Iisus Hristos deschide ochii spirituali și fizici ai oamenilor.

De aceea, astăzi, aș dori să vă atrag atenția asupra unui alt aspect al povestirii – anume ca orbii, care I s-au adresat lui Hristos, L-au numit Fiu al lui David. Din genealogia lui Hristos, în Evanghelia după Matei și Evanghelia după Luca, știm că El era din neamul lui David”.

“David a fost un rege și un profet și, astfel, prototip al Celui mai mare Rege, Profet și Preot, Hristos”.

“Nu este întâmplător faptul că il numim pe Regele David, profet… Domnul i-a dat un dar al profeției, care a devenit pe deplin evident în cartea pe care a scris-o – Psaltirea.

Psaltirea, care constă în principal din scrierile regelui și profetului David, este o carte pe care o folosim în fiecare zi, în timpul slujbelor și la rugăciunile noastre de acasa. Aceasta conține rugăciuni pentru orice ocazie: poate fi citita în durere și disperare, în frică, la calamități, cu lacrimi de pocăință și de bucurie dupa ce am primit mangaiere, în semn de recunoștință și, pur si simplu, spre slava Creatorului”.

“Citirea psalmilor, pentru un creștin, reprezinta o discutie cu Dumnezeu, ea este zidirea sufletului. Mi-as dori sa se citeasca Psaltirea în fiecare zi: daca nu o catisma pe zi, atunci cel puțin un psalm pe zi, si căutați în fiecare cuvânt. Citirea Psaltirii confera un confort deosebit și ne ajută în viața noastră pământească și pe drumul nostru spre mântuire”, a incheiat acesta.