Publicat pe 30.07.2014

STIRI Irak – Siria | Crestinii cer ajutor ONU. Mars la peste 50 de grade Celsius. Marturisiri

Refugiații creștini irakieni au înfruntat temperaturi de peste 50 de grade Celsius, pentru a cere ca Națiunile Unite să intervină pentru a-i proteja de persecutiile militanților islamiști.

 

Sahar Mansour, o caldeeana catolica fugita din Mosul, Irak, în luna iunie, a declarat pentru Catholic News Service, prin e-mail, că a văzut demonstranți slabiti, în căldura, in timp ce marsaluiau, de la tabăra de refugiați din Ankawa la baza ONU din Irbil.

 

“Aveau bannere în arabă, engleză, caldeeana și franceză, împotriva violenței din Mosul și (un semn al întrebării) dspre tacerea lumii in fata problemelor noastre”, a spus ea.

 

“Au existat si câtiva lideri musulmani, care împărtășesc preocupările noastre”, a declarat Mansour, lector în chimie la Universitatea din Mosul.

 

“Vremea a fost atât de calduroasa, incat unii oameni au leșinat, dar ne-am încurajat unul pe altul, pentru a transmite vocea noastră și mesajul nostru catre ONU”.

 

Mulți purtau tricouri sau aveau bannere inscriptionate cu litera araba “n”, care a fost pictata pe casele creștinilor din Mosul, pentru a-i marca drept “Nasara”, sau nazarineni, un termen peiorativ arab pentru creștini, înainte ca acestora sa li se ordone să părăsească orașul, sa se converteasca la Islam, sau sa se confrunte cu moartea.

 

Aproximativ 500 de persoane au aderat la protest. Cei mai multi au fost refugiați care au fugit din Mosul, orașul biblic din Ninive, înainte de a cădea in mainile luptătorilor Statului Islamic, care au invadat zona în iunie și iulie.

 

Ei s-au alăturat altor refugiati creștini, care au fugit de militanții din Siria vecină, și unui număr mic de musulmani, inclusiv imami.

 

Arhiepiscopul catolic caldeean Bashar Warda de Irbil și Arhiepiscopul ortodox siriac Nicodim Daoud Matti Sharaf de Mosul au condus demonstrația. La baza ONU, au cerut ca guvernul federal irakian sa accepte responsabilitatea legală pentru ajutor umanitar și sa ii compenseze pe toti civilii nevinovați prejudiciati prin căderea Mosulului.

 

Episcopii au cerut, de asemenea, comunitatii internaționale, precum și forțelor armate irakiene, să ia măsuri pentru protejarea creștinilor din Irak, a spus Mansour.

 

Ea a spus ca protestatarii nu s-au supărat doar pentru alungarea lor din case, prin avansarea luptatorilor Statului Islamic, care doresc să infiinteze un califat musulman sunit în Orientul Mijlociu, ci pentru tacerea lumii in fata nedreptăților care i-au afectat.

 

Mansour a mai declarat că unii creștini care au demonstrat și-au exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele conform carora luptătorii Statului Islamic au ordonat tuturor fetelor si femeilor sa se supuna mutilării genitale. Musulmanii au fost, de asemenea, “foarte îngrijorati de asta”.

 

Ea a spus că a auzit, de asemenea, raportari oribile despre convertiri violente, forțate, ale unor creștini care nu au putut să fugă din Mosul din cauza problemelor de sanatate sau din cauza unor invaliditati.

 

“Nu mi-am imaginat niciodata ca intr-o zi voi trăi așa, fără drepturi ale omului, sa beau apa sărată din fântâni, fără electricitate, fără casă, în căldură”, a continuat ea.

 

“Nu avem nimic, acum, doar hainele pe care le purtam”, a adăugat aceasta. “Sunt îngrijorata privind viitorul – dacă există viitor. Știti, în zilele noastre, fiecare dintre noi se gândeste că ziua de astăzi este ultima zi in care mai suntem în viață”.

 

Mansour și familia ei se numara printre cele 3.500 de familii creștine care s-au mutat in tabara din jurul Ankawa, unde mai multe săli de clasă au fost transformate în cămine.

 

Condițiile insalubre au dus la răspândirea febrei tifoide si a altor boli în rândul refugiaților, a spus ea. “Nu avem apă, electricitate, medicamente, Internet, toate lucrurile esențiale pentru viață – noi nu le avem”, a spus ea. “De asemenea, suntem, de doua luni, fără venituri”.

 

“Sunt una dintre acele persoane care doresc să părăsească Irakul și sa trăiasca în afara”, a declarat Mansour, care a studiat în Anglia, iar acum doreste să emigreze acolo. “Nu există nicio viață în Irak, cu ISIS și jihadiștii”.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.