STIRI Irak – Siria | Statul Islamic devine tot mai puternic, sub ochii intregii lumi

Radicalii sunniți, care au invadat zone din Irak și Siria, devin tot mai puternici, in timp ce lumea priveste in alte parti, conform lui Janine Davidson, un expert militar al Consiliului pentru Relații Externe, care a facut aceasta declaratie pentru RIA Novosti.

“Califatul auto-proclamat si-a dublat efectivele în Siria și a lansat o serie de ofensive care acum inseamna controlul asupra a 35% din Siria și a aproape toate domeniile de petrol și gaze ale țării”, a spus Davidson.

“Grupul controlează în prezent un volum de resurse și un teritoriu de neegalat în istoria organizațiilor extremiste. Ei pot amenința vecinii, pe mai multe fronturi, demonstrând o eficacitate militară mult mai mare decât cea la care se asteptau mulți observatori”.

Militanții din Statul Islamic, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de ISIS și ISIL, acum controleaza campuri petroliere din Irak și Siria și vand titei si benzina pentru a finanța rebeliunile împotriva Damascului și Bagdadului și pentru a extinde “califatul” în întreaga regiune.

Grupul beneficiază de un flux de recruți din străinătate – incluzand circa 3.000 de deținători de pașapoarte occidentale – și un număr de tancuri de lupta construite de SUA, care au fost confiscate în timpul unui atac asupra unui convoi irakian, a adăugat Davidson.

Forțele guvernamentale siriene și irakiene nu au reușit să raspunda Statului Islamic, care funcționează în prezent ca o “armată în plină floare”. Grupul ataca acum școli și desfășoară execuții publice, conform justitiei sale dure.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.