Thursday 31 july 2014

STIRI Grecia| A fost descoperita cupa de vin a lui Pericles

O cupa de vin, despre care se crede că ar fi aparținut politicianului antic grec Pericles, a fost descoperita, ieri, într-un mormânt vechi din Kifisia, in nordul Atenei, Grecia.

Mormântul vechi a iesit la lumină în timpul săpăturilor pentru fundatia unei clădiri noi. Cupa de vin masoara 8 centimetri în înălțime, si a fost găsita sparta în 12 bucăți.

După ce arheologii au asezat piesele împreună, au fost surprinși să găsească numele “Pericles”, gravat sub mâner, împreună cu numele altor cinci oameni, Aristides, Diodotos, Daesimos, Ariphron și Efkritos.

Arheologii sunt “99%” siguri că paharul a fost folosit de către politicianul atenian și că Ariphron se refera la fratele mai mare al lui Pericle.

“Numele Ariphron este extrem de rar. Având precizat numele de Pericle, mai sus, devenim 99% siguri că aceștia sunt cei doi frați”, a delcarat Angelos Matthaiou, secretar al Societății Epigrafice Grecesti, pentru ziarul Ta Nea.

Cupa a fost probabil folosita într-o manifestare in care Pericle, care avea 20 de ani, si cei șase bărbați au baut din ea si si-au gravat numele lor ca amintire, a spus Matthaiou.

Conform arheologului Galini Daskalaki, cupa a fost oferita ca dar unui alt bărbat, pe nume Drapetis (“Evadat”, in greacă), care a fost, eventual, un servitor, sclav sau proprietarul tavernei.

Aceasta constatare rara și importanta va fi afișata în toamna, la Muzeul Epigrafic din Atena.

Pericle s-a născut în Atena, în anul 495 înainte de Hristos. El a fost una dintre figurile cele mai eminente si venerate in Grecia antică, domnind în timpul Epocii de Aur a Atenei. El a murit de ciumă, în anul 429 înainte de Hrisros, in timpul unui asediu spartan.

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.