publicat în: Arhivă

(Analiza.1) Rezistenta SARBA: “Si, Dumnezeu a creat drepturile civile”… sau, cum se poate rezolva problema pasapoartelor biometrice

(1)
Rezistenta sarba impotriva introducerii cartilor de identitate biometrice

“Datorita zarvei din mass media creata de alegerile parlamentare, directiva guvernului din 17 ianuarie 2007 a trecut aproape neobservata.


Aceasta directiva a fost trasata sub presiunea publicului, condus de un grup non-guvernamental si Biserica Ortodoxa Sarba.


A inghetat o parte a codului legal care trateaza problema cardurilor de identitate, datand din iulie 2006, si care prevedea instalarea obligatorie a unui cip biometric in noile carduri de identitate ale cetatenilor.


Directiva reprezinta o mica, deocamdata, dar eroica victorie a drepturilor civile asupra patrunderii nelimitate a politicilor de securitate in toate sferele vietii. De asemenea, aprobarea acestei directive reprezinta un pas semnificativ in directia democratiei din Serbia. Arata faptul ca societatea civila poate sa influenteze direct politicile guvernului atunci cand are suficiente argumente bazate pe valori umanistice.


Apare, totusi, intrebarea, de ce aripa dreapta, elementele clerice si conservatoare, au luat asupra lor sarcina de a apara drepturile omului in timp ce publicul de orientare liberala nu a tacut ci, dimpotriva, a sprijinit proiectul de “cipizare” a cetatenilor Serbiei si de inaugurare a unei asa zise societati de supraveghere.


(mai departe)


Verificati:

by Filip Ejdus

E.Bowman, ‘Everything You Need to Know About Biometrics’. Id-entix, 2000.

  1. A.Bromme, ‘A Classification of Biometric Applications Wanted by Politics:Passports, Person Tracking, and Fight against Terror’, Kluwer, BV Deventer, The Netherlands, The Netherlands, 2002, p.207-19.
  2. M.Foucault, Discipline and Punish:The Birth of the Prison, Pen- guin, 1979.
  3. K.A.Gates, ‘Wanted Dead or Digitized:Facial Recognition Technology and Privacy, Television and New Media, Vol.3, No 2 May 2002, p.235-38.
  4. D.Lyon, and Dedt Lyon, Theorizing Surveillance:The Pano- pticon and Beyond, Willan Publishing, 2006.
  5. P.H.O’Neil, Complexity and Counterterrorism:Thinking About Biometrics, Taylor & Francis, 2005, p.547-66.
  6. Pravoslavni Episkop Žički, ‘Svetom Arhejerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve’, Blagovesnik Žički, 2006.
  7. J.Tasić, ‘Protiv Velikog Brata’. DANAS 16.-17. decembar 2006.
  8. J.D.Woodward, Biometrics:A Look at Facial Recognition, RAND, 2003.

Source:
Western Balkans Security Observer English
Edition (Western Balkans Security Observer English
Edition), issue: 4 / 2007, pages: 6268,

articol KSLCatalin (trad. Gabriela Hluscu )