Ungaria: Acord istoric cu Patriarhia Ecumenica. Discutii pe marginea intalnirii cu Papa

“Istoricitatea” acordului semnat in aceste zile la Budapesta, de catre Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Primul-Ministrul maghiar Viktor Orban, consta in faptul ca este prima dată când Patriarhul Ecumenic semneaza un astfel de acord cu șeful guvernului unei tari, care se semneaza de obicei de către ministrul responsabil. Acordul se refera la imbunatatirea colaborarii intre cele doua parti.

Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care deține un primat de onoare în Ortodoxia Rasariteana, a călătorit în Ungaria zilele trecute. În timpul vizitei sale, el s-a întâlnit cu Episcopii catolici.

“Criza care afecteaza astazi Europa și amenință unitatea acesteia, este rezultatul unui proces de descompunere continuă spirituala, de separare de tradiția creștina și de Biserica, precum și de dizolvare a instituțiilor fundamentale ale națiunii și a familiei”, a spus Patriarhul Bartolomeu I.

“Suntem deosebit de incantati si de miscati de viitoarea întâlnire cu Sanctitatea Sa Papa Francisc, Întâistătătorul Bisericii Romano-Catolice, care deja din primul an al lucrării sale papale a deschis căi și a creat viziuni noi”, a adăugat acesta, referindu-se la viitoarea sa intalnire, din Ierusalim, cu Pontiful, in luna mai (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Patriarhul a adăugat: “Noi, creștinii, suntem obligați să ne unim resursele noastre, în scopul protejarii turmei in fata persecuțiilor din ce în ce mai îngrijorătoare și a valurilor tragice de violență împotriva creștinilor, în diferite părți ale planetei, în special în Orientul Mijlociu, Africa și in alte locuri din lume. Am dori, de asemenea, să profitam de această ocazie, pentru a vă informa cu privire la preocuparea și ingrijorarea intensă a Patriarhiei Ecumenice privind protejarea creștinilor în țările unde picioarele lui Hristos au pășit, în primul rând, acolo unde apostolii au trăit și martirii timpurii au murit – o preocupare pe care o adoptăm, de asemenea, si o împărtășim cu frații noștri cireneni în această luptă umanitara”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.