Buna Vestire sau – Intaia Evanghelie. Dezlegarea, in Postul Mare

Putini sunt crestinii care stiu ca cea dintai Evanghelie a fost vestita inainte de venirea in lume a Mantuitorului Hristos. Aceasta Evanghelie a fost adusa de glas de inger. Mai mult, a fost adusa de Arhanghel. Si, inca Ce Arhanghel…

Omenirea se afla, in acele vremuri, la rascruce si intr-un stadiu de cadere si de disperarare spirituala imensa. Omenilor le lipsea Nadejdea. Omenirea avea nevoie de un Salvator – Un Personaj providential, Care sa ii ofere umanitatii Nadejdea Deplina. Sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca viata, pe acest pamant, isi primeste rasplata sau plata.

A fost nevoie, pentru implinirea acestui fapt, de un Vas Ales. A fos nevoie de Cineva, Care sa primeasca totul cu smerenie si credinta. A fost nevoie de Ascultarea Desavarsita a Mariei, pentru a sterge Caderea Evei.

Fecioara Maria a primt Prima Evanghelie care a fost rostita vreodata oamenilor, atunci cand Arhanghelui Gavriil i-a spus:

“Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.”

Aceasta afirmatie le-a deschis oamenilor Cerul si a facut posibila intalnirea cu Dumnezeu. Bucuria Mariei avea sa devina bucuria intregii lumi care insetase asteptand izbavirea. Dumnezeu Fiul urma sa vina intre oameni si pentru oameni. Urma sa vina: “Pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire.”

Fecioara Maria s-a facut, astfel, pentru toti oamenii, reper de Iubire a lui Dumnezeu, de ascultare, de smerenie si de abandonare a vietii, in mainile Creatorului.

Buna Vestire aduce oamenilor exact ceea ce spune: aduce Vestea cea Buna ca, Prin Duhul Sfant si prin Puterea Tatalui, Fiul Hristos urmeaza sa vina in lume.

Buna Vestire este mai mult decat praznic. Este bucurie, este pace, este iertare, este deschiderea Imparatiei Cerului, pentru cei ce se fac vrednici de dragostea Tatalui. Si, spun asta, ca sa se inteleaga foarte bine ca Imparatia Cerurilor este deschisa pentru oricine, dar ii primeste numai pe cei vrednici sa fie acolo.

Pentru multi, din pacate, astazi, Buna Vestire inseamna… consum de peste. Inseamna ospat si, mai putin, praznuire. Inseamna, mai mult, pantece si, mai putin, suflet. Romanul nostru tine sau nu tine post, dar este gata sa se bata pentru o bucata de peste, in acesta zi. Nu intelege ca aceasta hrana nu are nicio valoare spirituala si niciun folos duhovnicesc… daca se aseaza, in pantece, peste friptura de porc. Ortodocsii contemporani nu inteleg, in marea lor majoritate, ca pestele, in acest Post Sfant, in aceasta zi, este DEZLEGARE, si nu moft sau pofta. Adica, cei care au tinut Postul pana in acest moment, au Dezlegarea de a se bucura de Pestele pe care Insusi Hristos il oferea ca hrana oamenilor ce-L urmau.

Dezlegarea este, asadar, un act de iubire a Lui Hristos fata de oameni, si o bucurie a acelora care se simt binecuvatati de o asemenea mangaiere. Astazi, se pare ca a ajuns o mica batjocura si importanta ei pare a fi luata in ras, in Posturi – importanta a ceea ce inseamna, de fapt, acest act de iubire a lui Dumnezeu fata de noi. Trebuie foarte mare atentie! Daca riscam sa fim doar niste… burti pe picioare, atunci vom ajunge sa ne intrebam: Ce mai ramane, oare, din acesta Sarbatoare? Unde mai este bucuria primirii Bunei Vestiri? Dar, mai ales, cum primim noi, peste veacuri, Prima Evanghelie?

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.