Petra, Iordania: se pare ca arhitectura a fost influentata de pozitia fata de soare

Renumitele monumente taiate in piatra, din Petra, Iordania, se poate sa fi fost construite tinandu-se cont de mișcările soarelui. Potrivit unui studiu recent, publicat in Jurnalul Nexus, nabateenii ar fi luat în considerare modul în care lumina soarelui putea ilumina clădirile lor majore, în anumite perioade din an, intr-o perioada de inflorire a capitalei lor falnice.

Originari ca trib nomad din nordul Arabiei, nabateenii s-au stabilit în zona Petra, de la sfârșitul secolului al IV-lea inainte de Hristos. Ei au crescut ca importanță, în secolele care au urmat, in urma implicarii lor în comertul cu tămâie și smirnă.

In afara Israelului, nicio țară nu are atat de multe sit-uri biblice ca Iordania: Muntele Nebo, de unde Moise a privit spre Țara Făgăduinței, Betania, dincolo de Iordan, unde Ioan L-a botezat pe Iisus; Pestera lui Lot, unde familia lui Lot a căutat refugiu, și multe altele.

O analiză statistică a palatelor, templelor si mormintelor din Petra, efectuata de oamenii de stiinta din Spania și Italia, sugerează că nabateenii au fost ghidati de evenimente astronomice, precum echinocțiul și solstitiul, în construirea capitalei lor monumentale.

Unul dintre exemplele cele mai uluitoare se inregistreaza în timpul solstițiului de iarnă, pe ​​care acestia il asociau cu nasterea zeului lor șef, Dushara.

Cand soarele apune, în timpul săptămânii, înainte și după solstițiul de iarnă, ​​lumina straluceste prin poarta Ad Deir, pe Manastirea Petra, iluminând astfel altarul sacru.

“Orientările astronomice au fost, de multe ori, parte a unui plan elaborat și, eventual, un semn de natura astrala a religiei lor, care prezinta “hierofanii” incredibile sau demonstrații ale sacrului asupra monumentelor legate de cult și închinare”, a declarat Juan Antonio Belmonte, autorul principal al studiului publicat.

In timp ce studiul ofera o teorie fascinantă despre modul în care arhitectura monumentala a fost conceputa in Petra, unii cercetatori avertizeaza ca noi încă nu avem suficiente texte și informații arheologice, pentru a confirma dacă nabateenii au construit, sau nu, monumentele importante, astfel incat ele fie aliniate mișcărilor astronomice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.