publicat în: Arhivă

Ucraina: raportul primei sesiuni a Comisiei de dialog intre Bisericile Ortodoxe din tara

In aceste zile, în Lavra Pecherska din Kiev, sub conducerea Arhiepiscopului Mitrofan de Lugan și Alchevsk, presedinte al Departamentului de Afaceri Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a avut loc o sesiune de lucru a comisiei de dialog cu “Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhia Kievului” si “Biserica Ortodoxă autocefala a Ucrainei”.

In cadrul acestei reuniuni, Arhiepiscopul Mitrofan a tinut un discurs privind decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, din 24 februarie 2014, de creare a acestei comisii, și privind experiența contactelor anterioare cu reprezentanții acestor două entități. Reprezentanții Comisiei au luat in discutie “Apelul Consiliului Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene-Patriarhia Kievului”, din 11 martie 2014, și un schimb de opinii privind posibila forma a dialogului, in viitor, cu ambele entități.

Participanții la reuniune au confirmat, în unanimitate, că scopul dialogului este acela de a fi depasite diviziunile ecleziale din Ucraina. Ei au specificat ca ambele entități trebuie să aiba in vedere, in mod exclusiv, principiile dreptului canonic ortodox și nicidecum amestecul forțelor politice.

Membrii comisiei au considerat necesar sa se studieze experiența altor Biserici Ortodoxe locale, in depasirea unor schisme interne, pentru a corecta divizarea ecleziala din Ucraina. S-a subliniat, in mod special, faptul că implicarea in dialog va inlocui animozitatea si confruntarea religioasă. Conflictele între comunitatea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, pe de o parte, și cele două entități mai sus amintite, pe de altă parte, vor fi soluționate exclusiv prin mijloace pașnice.

Membrii Comisiei si-au exprimat dorința de a lua în considerare toate aspectele conflictuale care au apărut la nivel local, și să contribuie la rezolvarea lor. S-a observat faptul ca limbajul ultimatumurilor este inacceptabil în contextul dialogului. Toate părțile la dialog trebuie să caute un numitor comun, pentru atingerea obiectivului.