Holocaust sectar in Siria, proiectat pe Liban. Hezbollahul cere fortelor arabe sa opreasca razboiul

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a cerut duminică forțelor politice arabe sa “opreasca războiul din Siria”. Acesta a promis, conform unui raport Reuters, că dacă ele vor lasa tara in pace, grupul sau siit libanez se va retrage, de asemenea.

Deja de trei ani, conflictul din Siria a alimentat tensiunile sunnite-șiite din Libanul vecin și din întreaga lume arabă, in ansamblul ei.

“Dacă doriți sa preveniti situatia in care această regiune sa se afle într-un haos, care nu se va termina zeci de ani, opriti războiul din Siria”, a spus Nasrallah, abordând toate forțele politice din lumea arabă.

Luptătorii Hezbollah l-au ajutat pe Președintele Siriei, Bashar al-Assad, în lupta militara împotriva rebelilor, incepand de anul trecut. Conform unui raport VoR, Assad controleaza ferm, acum, o mare parte din teritoriul sirian central, în jurul capitalei și la granița siriano-libaneza.

Discursul lui Nasrallah, pare a fi un răspuns la declaratia politicianului libanez Saad Hariri, care vineri a promis să abordeze militantismul în propria sectă sunnită, dar a declarat ca Hezbollahul trebuie să inceteze sa se implice în Siria, pentru a evita un “holocaust sectar”.

Conflictul din Siria a avut un efect destabilizator în Liban, afirma radioul Vocea Rusiei, care se afla încă într-o perioada de refacere după propriul razboi civil din 1975-1990. Rebelii Sirieni sunt în mare parte suniți, în timp ce Assad aparține credinței alawite, o ramură a Islamului șiit.

Militanți sunniți au devenit si ei mai activi în Liban, oadata cu conflictul sirian. Ei și grupurile siriene de rebeli au desfășurat o serie de atentate sinucigașe în zonele controlate de Hezbollah, în Beirut și în alte parti, ucigand zeci de oameni. Ei au promis ca vor continua sa atace Hezbollahul, până când acesta isi va retrage forțele din Siria.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.