Situatia din Ucraina, la zi. Putin saluta relatiile – Ucraina – UE?

Președintele rus Vladimir Putin spune ca ar saluta legăturile economice mai strânse între Uniunea Europeană și Ucraina, într-o declaratie care pare a fi o abatere de la poziția sa anterioară.

Putin a facut declaratia, in timp ce Germania se pregătea să găzduiască doi lideri ai opoziției din Ucraina, ca parte a eforturilor internaționale de a pune capăt săptămânilor de neliniște dintre conducere și protestatarii Ucrainei, conform unui raport al radioului Vaticanului. Cele mai recente observații ale acestuia, vizavi de Ucraina, transmise de diplomații germani, par sa contrazica observațiile făcute de Ministrul de Externe Rus, Serghei Lavrov.

Vineri, Ministrul Lavrov acuza UE de căutarea unei “sfere de influență” la frontierele sale, aceasta fortand Ucraina sa aleaga legături mai strânse cu blocul de Vest, în detrimentul relațiilor sale cu Moscova.

Conform rapoartelor, de partea sa, Putin ar fi declarat Ministrului German de Externe Frank-Walter Steinmeier, ca “pașii către convergența economică între UE și Ucraina sunt bineveniti”.

Nu este clar ce a determinat redresarea, afirma radioul Vaticanului. Cu toate acestea, Germania, ca membru UE, și Rusia cauta modalități de cooperare între Președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, și protestatarii care ii cer demisia.

Demonstranții sunt supărati, pentru că Ianukovici a preferat să accepte 15 miliarde dolari de la rusi (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), în loc sa se intereseze mai departe de un acord de cooperare, promis, cu UE.

Moscova și Berlinul au discutat despre mandatarea unui organism internațional, cum ar fi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, pentru medierea între părțile aflate în conflict. În plus, cancelarul german Angela Merkel se întâlnește cu doi dintre principalii lideri ai Opoziției din Ucraina, la Berlin, in aceasta săptămâna, pentru a ajuta la impartirea puterii in noul guvern.

Dar, liderul opoziției, Arseny Yatsenyuk, a exclus practic o coaliție cu aliații lui Ianukovici. “Noi nu acceptăm doar scaunul Primului-Ministru. Vom accepta doar responsabilitatea deplină a țării, ceea ce înseamnă formarea cabinetului de miniștri”.

Cancelarul Merkel se va întâlni, de asemenea, cu Vitaly Klitschko, boxer-campion devenit lider al opoziției. Germania i-a acordat o viză și tratament medical prietenului lui Klitschko, activistul din opoziție Dmytro Bulatov, care a fost răpit și torturat de către atacatori neidentificați.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.