Cipru – Elvetia: semnarea unui acord privind importul si repatrierea antichitatilor

In urma cu cateva zile, Ciprul și Elveția au semnat un acord privind importul și repatrierea antichităților din cele două țări, datate din timpuri preistorice și până in anul 1500 dupa Hristos, conform unui raport Greek Reporter.

Acordul, care a intrat în vigoare de sâmbătă, interzice importul de bunuri culturale cipriote și elvețiene in cele două state, în cazul în care nu se respecta reglementarile țarii de origine.

Mai mult decât atât, se impune cooperarea privind repatrierea bunurilor culturale exportate ilegal și promovarea cooperarii științifice și a schimburilor arheologice dintre cele două țări.

Acordul joacă un rol important în protejarea patrimoniului cultural al Ciprului și in prevenirea traficului ilicit de comori culturale, care sunt vizate de contrabandiști (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Cele două țări au subliniat necesitatea protejarii Greciei și patrimoniului cultural al Ciprului, unde numarul incidentelor de jaf au crescut. În partea de nord a Ciprului, muzeele și multe colecții private au fost jefuite, icoane si vase au fost furate, frescele bisericilor și mozaicurile au fost indepartate. Multe dintre aceste elemente sunt adesea găsite pe piețele ilegale și la licitații din întreaga lume.

Prejudiciul cel mai sever a fost observat în bisericile ortodoxe grecești, care au fost vandalizate și utilizate ca moschei, grajduri și tabere militare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.