Patriarhul Irineu, despre “Serbia in Marele Razboi 1914-1918“

Patriarhul sârb Irinej i-a primit la Patriarhie, ieri, pe autorii și editorii cartii intitulate “Serbia în Marele Război 1914-1918”, care a fost lansata cu ocazia centenarului începutului Primului Război Mondial.

Cartea a fost scrisa de Ljubodrag Dimic, un profesor de istorie la Facultatea de Filosofie și academician, și Mira Radojevic, un doctor al Catedrei de Istorie a Facultatii de Filosofie, fiind editata de “Forumul Belgrad pentru o Lume a Egalilor” si “Cooperativa Sarba Literara”.

Patriarhul Irineu i-a apreciat pe autori si pe editori, dar si pe sârbii din diaspora care, cu intelegerea și solidaritatea lor, au ajutat la publicarea acestei lucrari științifice.

Cartea reprezinta “o contributie majora in pastrarea adevărului privind cauzele reale ale Primului Război Mondial, aducand omagiu unui numar imens de victime sârbe care au căzut pentru libertatea Serbiei și întregii Europe”, a spus Patriarhul, citat de Tanjug.

“Numai popoarele care se respectă și nu-si uita victimele și nici suferința pentru pace și libertate, se pot aștepta ca ceilalți să le recunoască, să le respecte și să le aprecieze”, a declarat șeful Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC).

Această carte reprezintă, de asemenea, o voce a poporului sârb, care nu permite o denaturare a adevărului despre Marele Război și revizionismul istoric, care este destul de des întalnit în publicatii din afara Serbiei, a declarat Forumul Belgrad.

Pentru marea victorie din Primul Război Mondial, Regatul Serbiei a plătit scump: el a pierdut în jurul a 1.300.000 de cetățeni, sau aproape o treime din populația totală, adica 60% din populația de sex masculin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.