Tsiknopempti: gratar si vin gratuit, in piata centrala a Atenei. Ospat inainte de Postul Mare

Gratar de pui, carne de porc și de miel, precum și sute de litri de vin, au fost distribuite publicului, ieri, in Piata Centrala a Atenei, plina de macelari – Varvakeios Market.

Comerciantii din cea mai mare piata permanenta de carne a orașului și producatorii, au fost cei ce au oferit un gratar-prânz gratuit, la debutul a ceea ce grecii numesc “Tsiknopempti”, sau Joia Fumurie, una dintre ultimele zile de ospăț din calendarul ortodox grec, înainte de Postul Mare.

Vânzătorii de carne au inceput sa-si incinga gratarele pe la ora 11:00, joi dimineață, și au instalat un sistem de sonorizare pentru un ambient muzical, în speranța crearii unei atmosfere mai înălțătoare, pentru sutele de locuitori ai capitalei grecești, care au acceptat invitația.

Vinul pentru masa de prânz a fost si el gratuit, pana la ora 14:00, acesta fiind furnizat de către municipalitatea Atena.

Va reamintim ca, nu numai in Grecia, dar si in … Romania, urmatoarea saptamana se mai numeste popular si “Saptamana Branzei”, ortodocsii avand “dezlegare”, incepand de luni, sa consume doar la lactate si carne de peste dintre mancarurile considerate “de dulce”, orice alt tip de carne fiind exclus total din mesele obisnuite, pana la sarbatoarea mare a bucuriei Invierii Domnului. Dupa Saptamana Branzei, postul incepe sa-si capete aspectul sau firesc, renuntandu-se si la lactate, peste si vin, care vor putea fi consumate, de atunci, doar cu unele dezlegari, conform calendarelor ortodoxe, in zile speciale de sarbatoare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.