Ucraina: Mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, privind situatia tragica din tara

“Iubiti fii, frați și prieteni din Ucraina și străinătate,

Cu inima indurerata, am urmărit evenimentele în curs de desfășurare și escaladarea circumstanțelor tragice din Ucraina, din ultimele săptămâni. Consider ca frații și surorile noastre din Ucraina, sunt propriul nostru trup si sange. Induram aceleași suferințe, pe care le indurati, și lucram alaturi de voi, spre bucuria voastră, așa cum spune Sfantul Pavel.

Prin responsabilitatea mare, ca Patriarh Ecumenic, sunt obligat să adresez un apel la pace, autorităților, într-o națiune democratică și independentă, în care liderii săi aleși – atât din ​​guvern, cat și din opoziție – sa aiba responsabilitatea finală a protejarii demnitatii vieții umane în rândul cetățenilor săi. Nu e loc pentru brutalitate și vărsare de sânge, într-o națiune democratică a secolului 21.

Prin indatorirea pastorală și spirituală, ca episcop ortodox, sunt obligat să denunț toate formele de violență și agresiune între poliție și protestatari, care au dus la pierderi inutile de vieți inocente. Toate părțile trebuie, cu orice preț, să aleaga dialogul, in locul tulburarii și medierii prin forță. Nu e niciodată loc pentru abuz de putere, într-o națiune ale cărei rădăcini creștine datează din primul mileniu.

În cele din urmă, in amintirea aniversarii de anul trecut, a celor 1025 de ani de credință și civilizație creștina, transmise Rusiei Kievene prin predecesorii mei din Biserica din Constantinopol, sunt obligat – în numele etosului și culturii libertății acordate de către Dumnezeu tuturor oamenilor, ca dar divin – sa condamn neobosit brutalitatea și să insist asupra unei soluții pașnice și rezonabile pentru problemele interne ale Ucrainei, în beneficiul poporului său și spre slava lui Dumnezeu. Fie ca El să-i călăuzească pe conducătorii aleși ai Ucrainei, spre acest scop binecuvântat.

Dragi prieteni, intr-un moment in care în Biserica Ortodoxă ne pregătim pentru Postul Mare, cu Duminica Judecatii si a Iertarii, facem apel la fiecare persoană de buna credință să se roage pentru un armistițiu rapid și pace între oamenii noștri dragi și prețiosi din Ucraina.

Har vouă, tuturor, și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru! Amin.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.