publicat în: Arhivă

Pavel Men, fratele lui Alexander Men, acuza serviciile speciale KGB de asasinat

Pavel Men (foto), co-presedinte al Fundatiei “Alexander Men”, fratele preotului Alexander Men, afirma ca serviciile speciale ar fi organizat asasinarea parintelui Alexander.

“Am dovezi indirecte că KGB-ul a fost responsabil de asta. La momentul respectiv, atunci cand mișcarea a început să crească, ea a trebuit să fie oprita” – a declarat Pavel Men, într-un interviu publicat de revista ortodoxă “Vetchnij ZOV”, citata de Interfax.

În 1974, șeful KGB, Yuri Andropov, a trimis o notă confidențială Comitetului Central al PCUS, despre boom-ul religios care il avea ca lider pe Alexander.

Potrivit lui Pavel Men, fratele său a fost monitorizat în mod constant și toti cei care s-au “întâlnit cu oamenii KGB, au spus că el era urât”. “Imediat după asasinarea acestuia, miliția a venit să facă cercetari, cautand ceva în biroul preotului. Le-am spus: “E toamnă, trebuie să aveți o mulțime de treburi”. Ei au spus: “Aici ne odihnim”. “De ce?”. “Pentru ca totul se decide la KGB”.

Fratele preotului Alexander Men acuza serviciile speciale de asasinarea acestuia. Asasinarea a fost opera unui profesionist. “Criminalul a afectat o parte a creierului care controla circulatia sanguina, iar o interventie medicala nu ar fi putut face nimic”.

Parintele Alexander, numit “Apostolul intelectualității” în timpul vieții sale, a fost ucis de un străin, care l-a lovit cu un obiect greu in cap, în dimineața zilei de 9 septembrie 1990, langa statia “Semhoz”.

Preotul a murit la intrarea in casa, prin pierderea sangelui. El a fost primul preot din perioada sovietică, care a rostit o predică la televizor. Cartile sale au circulat in aproximativ 7 milioane de exemplare. Ele sunt traduse în 16 de limbi.