Irakul, preocupat de pastrarea limbii siriace si a radacinilor Crestinismului

În ultimii 11 ani, populația creștină din Irak a scăzut cu mai mult de 75%. Ea a început să scadă treptat după 2003, ca urmare a creșterii generale a violenței și atacurilor care ii vizează pe creștini. Înainte de 2003, existau aproximativ 1,5 milioane de creștini in Irak, iar în conformitate cu cifrele recente ale Bisericii, au mai ramas doar 300.000 (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Această scadere drastică, i-a împins pe administratorii care se ocupă de educație, sa găseasca modalități de păstrare a patrimoniului cultural și religios al Creștinismului în Irak. Creștinismul este o componentă majoră a societății irakiene, și ar fi o neglijenta incredibila sa se permita disparitia acestuia.

Emad Salem Jeju, director general al Directoratului de Studiu Siriac, a vorbit pentru Al-Monitor, pe marginea deciziei Ministerului Educației, de a include educatia siriacă și religioasă creștină în planurile de învățământ din 152 de scoli publice, aflate in provinciile Bagdad, Ninive și Kirkuk. Scopul este acela de a păstra limba siriacă, limba maternă a tuturor cultelor creștine, astfel încât școlile au fost selectate pe baza unei mai mari populații creștine in aceste zone.

Conform lui Jeju, școlile selectate au inscris un total de 20.500 elevi. Jeju a mai spus că o comisie a Consiliului Episcopilor Catolici din Irak lucreaza la elaborarea unui nou curriculum pentru educația religioasă creștină, care va fi emis anul viitor. Școlile folosesc, in prezent, același curriculum cu cele din regiunea Kurdistanului irakian.

Inițiativa are ca scop satisfacerea confesiunilor creștine din Irak și vrea sa ilustreze faptul că învățătura religioasă nu se limitează la o singura sectă. Irakul are 14 confesiuni creștine recunoscute oficial, cu rădăcini istorice in aceasta țară. Punerea în aplicare a deciziei se confruntă, insa, cu o serie de obstacole. Prea multe familii creștine nu vorbesc fluent limba siriacă, mai ales în orașul Mosul, conform Athenei Baba Younathan, director adjunct al Școlii Elementare Alf-Farah, care este afiliata la comunitatea creștină ortodoxă din Irak. Younathan a declarat, pentru Al-Monitor, ca, intrucat foarte multe familii siriene și caldeene nu vorbesc limba siriacă, ele au fost reticente în a-si vedea copiii studiind în siriacă, la școală. Elevii, cu toate acestea, nu au avut probleme in studierea limbii, a mai adaugat ea.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.