Obama si Dalai Lama: China convoaca de urgenta un oficial american

Vice-Ministrul de externe al Chinei, Zhang Yesui, a convocat in noaptea care tocmai a trecut, un înalt oficial al Ambasadei SUA în China, după ce Președintele american Barack Obama a purtat discuții tinute in ascuns (anuntate in scurt) cu Dalai Lama la Casa Albă, în ciuda avertismentelor Beijingului asupra faptului ca intalnirea va afecta relațiile dintre cele doua tari.

Zhang l-a chemat pe Daniel Kritenbrink, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în China, in aceasta noapte, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Ministerului de Externe Chinez. “Statele Unite trebuie să ia măsuri concrete pentru a recâștiga încrederea Guvernului chinez și a oamenilor”, a avertizat Zhang.

Anterior, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe Chinez avertizase: “Trebuie sa avem in vedere faptul ca tot ceea ce privește Tibetul, face parte din afacerile interne ale Chinei, și nicio țară nu are dreptul sa intervina”. Hua Chunying a mai subliniat, conform Interfax: “Daca partea americană organizeaza o intalnire a Presedintelui cu Dalai Lama, va insemna un amestec grosolan în treburile interne ale Chinei, o încălcare gravă a principiilor relațiilor internaționale și va afecta relațiile chino-americane”.

In acest sens, oficialul avertiza, anterior acestei intalniri, conform unui raport anterior al VoR: “in acest sens, partea chineză lanseaza un protest ferm: Indemnăm SUA sa abordeze relațiile chino-americane în direcția cea bună, anuland imediat reuniunea liderului american cu Dalai Lama, si sa nu transforme Statele Unite intr-o tribuna a lui Dalai Lama, pentru desfășurarea activităților anti-chineze, care sa vizeze divizarea Chinei”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe l-a descris pe exilatul Dalai Lama ca pe un om care “sub acoperirea de activități religioase este, de fapt, un huligan politic, care desfășoară activități disidente împotriva Chinei”. In pofida tuturor acestor avertismente, inatlnirea a avut loc…

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.