In Postul Mare: Ce zice Biserica despre PUTERE si ce presupune preluarea puterii?

“Înțelegerea religioasa a puterii, este asociata cu slujirea. Înaintea lui Dumnezeu, nu există niciun alt sens al puterii umane, ci doar un singur sens: al slujirii.

Acesta este motivul pentru care puterea autentica este, totodata, asociata cu responsabilitatea și lupta. Ea include lupta spirituală, pentru ca, slujirea aproapelui, slujirea oamenilor, sunt întotdeauna o chestiune care implica o jertfa proprie si, în unele cazuri, răstignirea sinelui, pentru binele tuturor celor pe care esti chemat sa ii slujesti.

Acesta este motivul pentru care slujirea omului aflat la putere, presupune o forta enormă spirituala și fizica, înțelepciune, răbdare, puncte forte și umilință.

Unul care se bazează doar pe puterile sale fizice și mentale, și pe puterea voinței, nu este pe deplin capabil sa primeasca un astfel de mandat divin, destinat tuturor celor care preiau puterea”.

(Adresare a Patriarhului Kirill al Moscovei si al Intregii Rusii (foto), catre Președintele Ianukovici al Ucrainei – 25 februarie 2010 / Patriarhia Moscovei)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.