Patriarhul Rusiei:  autoritatile Ucrainei nu au drept sa se amestece in problemele Bisericii, prin forta!

In legatura cu situatia schismatica existenta in prezent in Ortodoxia din Ucraina – unde functioneaza trei Biserici ortodoxe majore, in locul uneia: Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei), Biserica Ortodoxa Ucraineană – Patriarhia Kievului/UOC-KP si Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană – Patriarhul Rusiei a facut o declaratie in ultimele ore, pornind de la diferite declaratii iscate de schimbarile actuale ale conjucturii politice din tara.

“Procese politice dificile au loc în Ucraina, de peste douăzeci de ani, și ele au dus la o scindare tragica a Bisericii noastre. Pe parcursul acestor ani, au existat tentative de utilizare a puterii politice, in rezolvarea problemei ecleziastice din Ucraina. Astăzi, aș dori să ma adresez poporului ucrainean si sa ii transmit: autoritățile nu trebuie să se amestece în problemele Bisericii. Este imposibil sa fie rezolvate problemele bisericești, sau sa fie realizata unitatea Bisericii, prin forță”, a declarat Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, in cuvântul său, in calitate de Primat, după Liturghia oficiata in aceste zile in Biserica moscovita a Arhanghelului Mihail, din Troparevo.

“Istoria nu a cunoscut exemple de rezolvare a problemelor bisericești prin forța. Biserica nu trebuie să se bazeze pe niciun factor extern, ci sa se ocupe de toate problemele acute, de una singură”, a spus Sanctitatea Sa.

“I-am chemat la unitate pe frații și surorile noastre din Ucraina, care trăiesc în schismă, și o fac si astazi. Nu chem la o unitate care sa fie rezultat al unei schimbari de conjunctură politică, sau care sa fie bazata pe forță. Fac apel la o unitate nascuta din dorința sinceră de a reveni la principiile canonice, fără de care Biserica nu poate exista”, a continuat Patriarhul Kirill.

“Modul de depășire a schismei, este doar revenirea la principiile canonice ale vieții bisericești. O astfel de unitate va fi de durată și salutara”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse.

“Eu consider că, prin rugăciunile sfinților care au strălucit în Lavra Pesterilor din Kiev și ale tuturor sfinților noștri, Domnul va salva Biserica din Ucraina și ii va da putere poporului ucrainean, pentru a depăși numeroasele dificultăți spirituale și materiale, și în primul rând, pentru a depăși divizarea Bisericii, prin mijloace legale și drepte. Noi consideram ca puterea spirituală, care a izvorât din cristelnița din Kiev, și care ne-a ajutat să menținem unitatea spirituală de o mie de ani, ne va ajuta si in ziua de astazi, pornind de la Credința Ortodoxă și Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a depăși dificultățile și schismele”, a incheiat Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.