Despre Cuviosul Gabriel (Gavriil Urgebadze) din Mtskheta, nebun pentru Hristos: COPILARIA

Arhimandritul Gavriil (Gabriel) născut cu numele de Goderdzi Urgebadze, este unul dintre cei mai renumiti călugări ortodocși din Georgia. El a fost născut de Vasili și Varvara Urgebadze, pe 26 august 1929, in Tbilisi, Georgia.

Cuviosul Gavriil a fost botezat, de copil, în Biserica Sfanta Mucenita Varvara, în cartierul Navtlughi, de către Tamara Begiashvili (Sora Milei). Regimul comunist era furios si violent pe atunci, religia fiind persecutata, bisericile distruse și închise, oamenii nevinovați fiind uciși și deportați.

Goderdzi era de aproximativ doi ani, când tatăl său, Vasili Urgebadze, a fost ucis în circumstanțe incerte. După aceea, membrii familiei sale l-au numit Vasiko, în onoarea tatălui său.

Vasiko a fost un băiat extraordinar, încă din copilărie fiind înzestrat cu Har Divin. El se folosea de pietricele pentru a construi biserici mici, si le lumina in interior cu flacari de chibrit.

©Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe / traducere si interpretare: Teo-CHristian

Varvara, mama sa (după moartea Pr. Gavriil, mama sa a intrat în Manastirea Samtavro, cunoscuta drept călugărița Ana. Ea este îngropata alături de fiul său) s-a temut văzand acțiunile fiului ei, nefiind exclus ca oricine sa-l fi putut spiona pe tanar, pentru a face ca acesta sa para un razvratit împotriva ideologiei comuniste.

În copilarie, Vasiko se comporta ciudat, de multe ori oprindu-se din cantatul cu prietenii săi și preferand să ramana singur și în tăcere. Cu toate acestea, el avea, insă, o bucurie neobișnuita; prindea un bat mic in mana si fugea. Ciripitul pasarilor care stateau pe el, il insotea tot drumul. Acest lucru devenise cel mai surprinzator pentru toata lumea.

Vasiko a fost un copil bun la inima. El nu a permis niciodata punerea vreunei capcane pentru șoareci, ci ii prindea într-o cușcă, în viață, și apoi le dadea drumul in curte. A intrat la școală la vârsta de șase ani. I-a fost usor sa studieze citirea, scrierea și aritmetica, câștigand multă dragoste pentru bunătatea lui.

Era de 7 ani, când a auzit pentru prima dată numele lui Dumnezeu, care a avut un mare impact asupra mintii sale, schimbadu-si complet viața sa obișnuită. A strans rapid bani si si-a cumparat o Evanghelie. Acesta a fost începutul noii sale vieti. Din acea zi si până la moartea sa, calugarul Gavriil n-a avut decat un singur gând și o singura daruire – aceea de a trăi doar pentru Hristos. Tot timpul a păstrat si citit Evanghelia, nelasand sa se inteleaga ca ar mai fi fost interesat vreodata de altceva, petrecand din ce in ce mai putin timp cu lectiile si mai mult cu Evanghelia. Înainte de a merge la culcare, intra în camera lui și se ruga, timp indelungat, în colțul icoanelor.

Cu câteva zile înainte de moartea sa, Calugarul Gavriil isi reamintea din perioada copilăriei:

“Stateam pe balcon, la etajul al doilea, adâncit în gânduri, când o voce din interior mi-a poruncit sa ma uit în sus, spre cer. M-am ridicat, am venit la marginea balconului, m-am uitat în sus și am văzut o cruce mare ridicata în cer. Nu știam atunci, dar știu acum că a fost crucea mea, pe care sa o port pentru dragostea pentru Dumnezeu și poporul meu”.

Alta data, se referea la aceeasi perioada a copilăriei sale: “Ma culcasem, iar noaptea m-am trezit brusc și am văzut un demon cu o față teribilă, în fața mea. Se uita la mine, înfuriat. Dau multumire lui Dumnezeu, ca nu m-am speriat, dar m-am încordat. Cu toate acestea, nu am făcut nimic să-l alung. Pur și simplu m-am uitat la el, cu mirare. El a urlat la mine – ‘Te lupți împotriva mea, nu?! Și m-a lovit cu pumnul’.” Când Varvara a intrat în cameră, si-a gasit fiul fără cunoștință. Dar, Dumnezeu a salvat viața alesului Sau.

Calugarul Gavriil mai spune, intr-una din amintirile sale: “La vederea demonului, credința mea în Hristos a devenit mai puternică și i-am spus – ‘Dacă există demoni, atunci Dumnezeu există si mai mult. Mai mult decât atât, apreciez frumusețea ființelor umane’.”

Dumnezeu l-a înzestrat pe Vasiko, de doar 12 ani atunci, cu putere divină și revelații, pentru dragostea și devotamentul sau adevărat…

©Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe / traducere si interpretare: Teo-CHristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.