Descoperirea Mormantului faraonului egiptean Regele Sobekhotep I (Dinastia 13)

Mormântul faraonului egiptean Regele Sobekhotep I, considerat a fi primul rege al celei de-a 13-a Dinastii (1781 I.Hr.-1650 I.Hr.), a fost descoperit de o echipa a Universitatii din Pennsylvania, la Abydos, în Egipt Mijlociu, la 500 km sud de Cairo, conform unui raport VoR.

Echipa Universitatii din Pennsylvania a descoperit sarcofagul lui Sobekhotep I, care cântărește aproximativ 60 de tone, cu un an în urmă, dar s-a aflat în imposibilitatea de a identifica personalitatea caruia acesta ii apartinea, pana zilele trecute, conform echipei, citate de Art Newspaper.

Identitatea acestuia a fost stabilita abia după ce echipa a găsit fragmentele unei placi inscripționate cu numele faraonului, conform ministrului Antichităților, Mohamed Ibrahim, citat, de aceasta data, de Timeslive.

“El este probabil primul care a condus Egiptul, de la începutul Dinastiei a 13-a, în a doua perioadă intermediară”, a spus ministrul.

“Descoperirea este importantă, deoarece nu au existat multe informații despre Sobekhotep I, care a condus Egiptul timp de patru ani și jumătate”, a declarat Ayman El-Damarani, un oficial al ministerului, conform radioului Vocea Rusiei.

Descoperirea mormantului în sit-ul arheologic de sud Abydos este posibil sa mai dezvaluie multe detalii despre viața și perioada de domnie a acestuia.

Echipa a mai descoperit, totodata, resturi ale vaselor utilizate în mod tradițional pentru pastrarea organelor interne ale corpului, împreună cu obiecte de aur deținute de rege.

Descoperirea unor morminte regale este un fapt rar. Regele Sobekhotep a condus doar pentru o perioada de aproximativ trei ani, într-un moment când Egiptul a intrat în declin. De fapt, dovezile cronologice pentru această perioadă sunt atât de complexe încât oamenii de știință încă dezbat ordinea regilor Dinastiei a 13-a.

Mormântul lui Sobekhotep I a fost construit din calcar adus din carierele Tura, de lângă orasul Cairo de astazi, în timp ce camera lui de înmormântare este facuta din cuarțit roșu. Printre alte descoperiri, se mai afla un sarcofag din cuarțit, de 60 de tone, o stelă care poartă numele regelui, o imagine a lui Sobekhotep întronizat, părți din vasele canopice care conțineau odată organele interne, și obiecte funerare.

Excavarea mormântului este în curs de desfășurare, deși seful de antichități al Egiptului, Mohamed Ibrahim, speră să deschidă sit-ul pentru public, odată ce mormântul va fi restaurat, conform VoR.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.