Bulgaria: dupa mai multi ani, un Patriarh sfinteste din nou drapelurile si steagurile tarii

Pentru prima dată dupa mai multi ani, un patriarh bulgar a condus ceremonia de sfintire a culorilor naționale, ieri, la Bobotează. Patriarhul Neofit a binecuvântat cu apă sfințită steagurile de luptă și drapelele Armatei Bulgare. La ceremonialul de la Monumentul Ostașului Necunoscut, din centrul Sofiei, au participat și Președintele, Rosen Plevneliev, Primul-Ministru, Plamen Oreșarski, Președintele Parlamentului, Mihail Mikov, Ministrul Apărării, Angel Naydenov, parlamentari și diplomați.

Patriarhul Neofit s-a rugat pentru unitatea națiunii și a binecuvântat steagurile Gărzii Naționale, ale Academiei Militare “Georgi Sava Rakovski” și ale unităților militare din Bozhurishte, Gorna Malina, Musachevo și Sofia, conform publicatiei Novinite.

“Patria noastră să fie fericita și glorioasa. Binecuvântata noastra națiune să rămână în pace, slava și prosperitate, să indeparteze discordia dintre noi, dezacordurile și conflictele, astfel încât să poata ramane unită și puternică și, cu ajutorul dumneavoastră, sa lupte cu orice atac inamic. Fie ca noi toți, armata și puterea seculară, împreună, sa il rugam din inimi pe Dumnezeu sa aseze in inimile oamenilor nostri pacea, armonia și iubirea frățească”, a mai spus el.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea unei coroane de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut și cu o paradă solemna.

Din cauza starii de sanatate precare, fostul Patriarh, Maxim (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a condus ultima asemenea ceremonie solemnă în 2005. În ultimii ani, ea a fost oficiata de catre Mitropolitul recent numit de Varna și Veliki Preslav, Ioan, care a fost vicar al Mitropoliei Sofiei.

Primul sfintire solemnă de acest gen a fost oficiata pe 19 august 917, cu o zi înainte de bătălia decisivă din Aheloy, când trupele bulgare ale Tarului Simeon cel Mare au învins armata Imperiului Bizantin. Acest ritual a fost respectat, din 1879-1946, fără întrerupere. După căderea regimului comunist, tradiția s-a reluat, din 1993, și se desfășoară si în prezent.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.