De ce nu s-ar muta, atunci, si Vaticanul in Muntenegru?

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), Irineu, a adresat tradiționala sa pastorala de Crăciun, credincioșilor ortodocși din Serbia, care celebrează aceasta sărbătoare conform calendarului iulian, punand un accent special pe poziția sârbilor din Kosovo-Metohija (KiM), acolo unde suferința și nedreptatea persista.

“Fraților și surorilor noastre din Kosovo-Metohija le transmitem: să fie conștienți de faptul că nu sunt singuri si uitati, întreaga națiune sârbă și oamenii iubitori si drepti din lume sunt alaturi de voi!”, a spus Patriarhul Irineu, facand apel la sârbii din KiM, pentru ca acestia sa traiasca in pace, armonie și dragoste, atât unii cu alții cat si cu toți ceilalți.

Patriarhul a mai atins, de asemenea, problema situatiei sârbilor din fostele republici iugoslave, menționând că exilarea alfabetului chirilic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) este “folosita ca acoperire pentru continuarea exilului sârbilor din Croația, pentru a-i intimida și a-i împiedica să mai vina înapoi”.

Patriarhul Irineu a mai făcut apel la autoritățile macedonene, să il elibereze imediat pe Arhiepiscopul Jovan, liderul Arhiepiscopiei de Ohrid a Bisericii Ortodoxe Sârbe (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), care este “pe nedrept ținut captiv, iar turmei sale fiindu-i refuzata libertatea de credință și de conștiință”. El a mai cerut, de asemenea, comunității internaționale sa previna, in continuare, discriminarea.

Patriarhul Irineu a mai protestat si in fata “atacurilor neincetate ale regimului aflat la putere în Muntenegru, cu privire la identitatea, statutul și libertatea Bisericii Ortodoxe Sârbe, și a încercării de amestec în treburile sale interne și in structura sa canonică”. În pastorala sa, Patriarhul se întreabă de ce ideologii independenti ai Bisericii Ortodoxe din Muntenegru nu ar avea aceeasi problema si cu Biserica Romano-Catolică, cerandu-i acesteia sa-si mute sediul din Vatican în Muntenegru?

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.