publicat în: Arhivă

Noul album de colinde al grupului Katharsis

“Grupul Katharsis a luat fiinţă pe data de 1 septembrie 2006 la iniţiativa Prea sfinţiei Sale Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului. Scopul iniţial al grupului Katharsis a fost acela de a asigura „confort duhovnicesc”, sintagmă preferată de Preasfinţia Sa sau, altfel spus, de a crea o ambianţă care să intensifice trăirea spirituală din timpul actelor liturgice la care Preasfinţia Sa ia parte, prin muzica psaltică interpretată în stil bizantin, dinamic.

Ulterior, aria activităţilor pe plan muzical s-a extins, întrucât am organizat concerte şi am participat la diverse manifestări cultural-spirituale bisericeşti: serate duhovniceşti, conferinţe etc.

Muzica bizantină nu este însă singurul element definitoriu al grupului. În acest sens, prin diverse colaborări, am organizat concerte vocal-instrumentale prilejuite de diferite momente importante din viaţa cultural-spirituală a omului (Crăciunul, comemorarea Revoluţiei din decembrie 1989, Ziua Copilului, etc…).

Evitând o atitudine unidirecţională şi considerând o virtute îmbinarea înţeleaptă între adaptabilitate şi nonconformism, virtute de altfel necesară în societatea contemporană, grupul Katharsis nu a ezitat să abordeze şi alte stiluri muzicale, precum muzica folk, în cadrul unor simpozioane dedicate tinerilor sau altor manifestări laice.

Bineînţeles că numele grupului nu este ales în mod aleatoriu. „Katharsis” este un termen care îşi are originea în Grecia antică (gr. Kάθαρσις,-εως) şi desemnează o purificare a spiritului de pasiuni josnice, prin emoţia intensă datorată participării la un fenomen artistic.” ( Prezentarea grupului Katharsis – Alex Matasă – membru al grupului)

În această iarnă, grupul amintit a editat un nou compact disc cu colinde pentru Crăciun cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului. Acesta conţine 12 piese, cu conţinut diversificat: colinde bzzantine, corale şi tradiţionale, pentru toate gusturile. Acest compact disc va fi lansat cu prilejul concertelor “Crăciunul pentru toţi” care va avea loc în oraşele din Eparhia Caransebeşului în cursul acestei luni.

Credincioşii care doresc să achiziţioneze acest compact disc o pot face la magazinele Diecezana din Episcopia Caransebeşului sau prin comandă la numărul de telefon 0746/468945 (Andrei Bălan-membru al grupului). Totodată compact discul va putea fi achiziţionat de către credincioşi şi la Sf. Liturghii arhiereşti, când îl vor putea lua de la membrii grupului Katharsis.